Hoogeveen – Dat Drenthe een grote diversiteit aan professionele kunstenaars rijk is, wist fotograaf Richard Lahuis al lang. Je moet er alleen naar op zoek gaan. Dat deed hij in 2015, en maakte 26 portretten van uiteenlopende kunstenaars, zoals Guus Slauerhoff, Gerard Stout en Jante Wortel. 

Drenthe mag dan dun bevolkt zijn, maar wie moeite doet, vindt in de breedte genoeg interessante kunstenaars. Daar kwam fotograaf Richard Lahuis al snel achter toen hij op onderzoek ging voor zijn tentoonstelling ‘Buiten Binnen Drenthe’. Als fotograaf bekroop hem wel eens het gevoel dat Drenthe het ondergeschoven kindje is binnen de Nederlandse kunstwereld; dat er weinig diepgang zou zijn.

Toen Lahuis het afgelopen jaar op de culturele website drentwatchers.nl de mogelijkheid kreeg om zijn werk tweewekelijks te tonen, ontstond het idee om op zoek te gaan naar regionale kunstenaars, dan wel makers met Drentse ‘roots’. Kunstenaars met een verhaal. Resultaat is een portrettenserie van 26 werken met een bewuste gelaagdheid: de locatie en omgeving waarin Lahuis zijn onderwerpen portretteert vertellen een diepergaand verhaal, over afkomst, karakter dan wel over de kunst zelf.

Richard Lahuis
Richard Lahuis heeft in oktober in het kader van de Kinderboekenweek 2016 vijf Hoogeveense erfgoeddragers gefotografeerd. Hij is een autodidact fotograaf, gespecialiseerd in zwart-wit portretten. Door middel van een foto probeert hij een eigenschap van iemand bloot te leggen die in eerste instantie niet zichtbaar is, zoals emotie, omgeving en levenswijze. Lahuis fotografeert louter analoog.

De expositie is te zien van 5 februari t/m 24 maart. De toegang is gratis.
Locatie: Bibliotheek Hoogeveen, Willemskade 27 Hoogeveen.

 

Geef een reactie