Hoogeveen – Van 5 november t/m 30 december exposeert Ilvy Njiokiktjien in de Centrale Bibliotheek aan de Willemskade 27. De tentoonstelling is gratis te bezoeken onder openingstijden.

Ilvy Njiokiktjien
Ilvy Njiokiktjien (1984) werd in 2013 het gezicht van de Nederlandse fotografie door haar benoeming als eerste Fotograaf des Vaderlands. Het was een erkenning voor haar veelzijdige journalistieke en documentaire fotografie waarmee ze in korte tijd nationaal en internationaal doorbrak. In 2011 kwam de internationale erkenning met haar multimediaproject dat ze samen met journaliste Elles van Gelder maakte, Afrikaner Blood, over rechts-extremisme in Zuid Afrika. Het project werd begin 2012 meerdere malen bekroond door o.a. World Press Photo. Begin dit jaar sleepte ze de prestigieuze Zilveren Camera in de wacht met haar reportage in Zuid Afrika over de dood van Nelson Mandela.

Kijk mijn familie! Verjaardagsfeestjes
Met haar benoeming tot eerste Fotograaf des Vaderlands in 2013 heeft Ilvy zich als taak gesteld 100 verjaardagen, van uitzonderlijke tot hele gewone, in beeld vast te leggen, van jarigen in de leeftijd 0 tot 100. De serie laat zien hoe Nederlanders hun verjaardagen vieren. Het project schetst een rijk en complex beeld van de hedendaagse samenleving. Aan de serie wordt nog steeds gewerkt om de reeks van 100 verjaardagsfeesten te completeren. De serie zal ook in boekvorm verschijnen en was eerder in 2013 onderdeel van de Fotomanifestatie Noorderlicht.

Ilvy Njiokiktjien en Beeldagent
Ilvy is sinds 2011 aangesloten bij Beeldagent, een fotobureau en agentschap dat zicht met een selecte groep gerenommeerde fotografen richt op full service fotografie op maat, projectfotografie en fotokunst (aankleding). Naast haar volledige kunstcollectie verzorgt Beeldagent ook verzoeken voor fotografie in opdracht door Ilvy Njiokiktjien.

Bordje Cultuur met Ilvy Njiokiktjien
Op zondag 14 december is Ilvy Njiokiktjien te gast bij Bordje Cultuur. Ze vertelt over haar werk. Aanmelden kan via www.bordjecultuur.nl.

Door Henk Boer

Geef een reactie