Hoogeveen – Woensdag, 2 december een enthousiast gezelschap vult De Tamboer. Het beroemde boek ‘Publieke Werken’ is verfilmd, vooraf draaide de Pr-machine al op volle toeren. Het gebeurde in Hoogeveen.thomas publieke werken rosenboom

Ja, ook in Amsterdam, maar ook in Hoogeveen. Daar kunnen we ons voordeel mee doen. Wat geweldig dat onze historie in beeld komt.

Vooraf was ik al geïnterviewd door RTV-Drenthe. Mooi boek, verwacht dat het een mooie film wordt, maar zie het helemaal los van die historie, gaf ik aan, want daar heeft het niets mee te maken. Thomas Rosenboom is ook gewoon heel eerlijk, als hij wordt geïnterviewd. Het Hoogeveen-verhaal is gewoon verzonnen. Stapel boeken gekocht, de verkoopster van toen zit nog in de zaal, en alles bij elkaar gezet wat hij maar kon vinden, in die ene gemeente.

De regisseur is ook heel helder. Hij vertelt – of het nu op de buhne was of na afloop, je hoort zoveel op een avond gewoon heel eerlijk dat hij geen documentaire wilde maken, maar de armoede in contrast wilde zetten met de rijkdom van 1888. Oftewel, er zijn stikkers geplakt op twee omgevingen, Amsterdam en Hoogeveen, die ander suggereren, maar het is een ideeën roman.
Albert Metselaar.

Door Henk Boer

Geef een reactie