Hollandscheveld – Bij zorgorganisatie Beatrix in Hollandscheveld is momenteel een expositie te zien van foto’s van oude ambachten. De fotocollectie, afkomstig van de TROP (Toeristisch Recreatief Ondernemers Platform), is voor iedereen vrij te bezichtigen.

markt eiermarkt

De collectie van de TROP is samen met de Historische Kring samengesteld uit foto’s van diverse particulieren en toont verschillende oude ambachten. Alle foto’s zijn gemaakt in Hoogeveen of omgeving en komen uit de periode van vóór 1900 tot 1960. De oudste foto stamt zelfs uit 1870. In samenwerking met Stichting Levende Geschiedenis Drenthe is aan iedere foto een beschrijving toegevoegd wie er op de foto staan en welk ambacht er uitgeoefend wordt. Rense Schonewille van de TROP vertelt; “de tentoonstelling is vorig jaar tijdens Open Monumentendag tot stand gekomen. Die dag stond in het teken van oude ambachten. We kwamen erachter dat er veel belangstelling voor is, daarom hebben we besloten de collectie als reizende tentoonstelling langs verschillende locaties te laten gaan, waaronder dus de Beatrix.”

Regelmatig worden er activiteiten en tentoonstellingen georganiseerd die voor iedereen toegankelijk zijn. “Samenwerken, verbinden en dichtbij vinden wij erg belangrijk”, aldus Wendy Metselaar van zorgorganisatie Beatrix. “Daarom organiseren wij regelmatig met andere organisaties activiteiten die leuk zijn voor mensen uit de omgeving en de cliënten.”
De foto’s zijn tot mei te bezichtigen in de hallen van de Beatrix.

tram eds op de trambrug over het Hoekje, Hollandscheveld

Winkel van Otto Thijs aan de Hoofdstraat, 1955, inhet midden Otto Thijs, met rechts een winkelmeije
Winkel van Otto Thijs aan de Hoofdstraat, 1955, inhet midden Otto Thijs, met rechts een winkelmeije

69- Trommelslager Strijker bij 't Kruis

Pepermuntfabriek "Walco" van de familie Van der Wal. De foto is genomen in 1921.
Pepermuntfabriek “Walco” van de familie Van der Wal. De foto is genomen in 1921.

Door Henk Boer

Geef een reactie