Jubilarissen

Frederika van Kapsalon Oostindië nu al honderd jaar!

HOOGEVEEN – Vanmiddag ging burgemeester Karel Loohuis op de thee bij mevrouw Frederika van der Hoek. Mevrouw vond het een bijzondere ervaring dat de burgervader bij haar op de thee ging. Als honderdjarige is ze dankbaar en blij met de vele herinneringen uit haar rijke verleden in Hoogeveen.

Op 4 maart 1919 was het precies honderd jaar geleden dat mevrouw Frederika van der Hoek geboren werd Frederika is vooral bekend vanwege het dameskappersbedrijf “Maison Frederika” dat zij samen met haar man Frederik Jan Oost-Indië, in 1956 opende aan de Brinkstraat in Hoogeveen.

Veel Hoogeveners weten dat verschillende gebouwen eind 19e en begin 20e eeuw ontworpen zijn door (gemeente)architect Carmiggelt, die daarmee zijn stempel drukte op onze gemeente. Zijn eerste pand was de boerderij die hij ontwierp in 1890 aan de Stationsstraat 34 (nu Brinkstraat 30) dat zich aan de buitenkant nog vrijwel in originele staat bevindt. Frederika heeft daar tot halverwege 2016 ruim zestig jaar gewoond en als kapster gewerkt, waarna zij op 97-jarige leeftijd verhuisde naar het verzorgingstehuis de Olden Kinholt.

Heel af en toe rijdt haar jongste zoon haar nog wel eens langs het huis waar zij met zoveel plezier woonde.

Geef een reactie