Hoogeveen – 250 belangstellenden waren vanavond bijeen om de plechtigheid bij te wonen. Het was opvallend dat er meer jongeren waren dan de voorgaande jaren. Klokslag 7 uur begon de herdenking met een voorwoord van Johann Bisschop van de Historische kring Hoogeveen . Burgemeester Karel Loohuis begon met zijn speech “vrede in ons Hart” met als hoofdvraag  “wil jij oorlog ” waarop het antwoord steevast nee op is.  Daarna legden burgemeester Loohuis en zijn vrouw de eerste krans en de leerlingen van de Schuthoek legden een witte roos bij het monument voor het gemeentehuis.

Wilhelmina zorgde deze avond voor de muzikale omlijsting. Vanaf het gemeentehuis liep de stoet via de Van Limburg Stirumstraat naar de voormalige Joodse synagoge. G. Nijhof las hier het gedicht ‘Duiven op de dam’ voor. Vervolgens ging de stille tocht naar het Joods monument aan de Zuiderweg. De leerlingen Lennart en Leon van de Johannes Calvijnschool legden hier een krans.

Bij de algemene begraafplaats aan de Zuiderweg werden kransen gelegd, Sterren Bredewout en Charley Blide van de Titus Brandsmaschool lazen een gedicht voor en om even voor 20.00 uur klonk het Taptoe-signaal. Daarna werden twee minuten stilte gehouden, om vervolgens een rondgang te maken over de begraafplaats langs de oorlogsslachtoffers en verzetsstrijders die daar begraven liggen. De dodenherdenking is in handen van de Historische Kring Hoogeveen, in samenwerking met de gemeente. Ook in Nieuwlande en Hollandscheveld werden de oorlogsslachtoffers herdacht.


Hoogte punten
????????????????????????????????????

Hoogeveense puledagen kunnen ook van start

HOOGEVEEN - De jaarlijkse Pulledagen gaan in juli en augustus door.Dat heeft bedrijfsleider Toni Melenhorst van !pet boekverkopers donderdagavond op ...

Lees meer ...

Winkelen in coronatijd

Tekst (column): Nieuws voor vandaag / 13-03-2021HOOGEVEEN – In de coronatijd is de ene winkel gesloten omdat de overheid dat ...

Lees meer ...

Door Henk Boer

%d bloggers liken dit: