kerkelijk

“Geef vrijheid door” bij het Apostolisch Genootschap

Hoogeveen – Op zondag 30 april wordt er in het gebouw van het Apostolisch Genootschap een themaochtend gehouden over: Geef vrijheid door, de kracht van het persoonlijk verhaal. Tijdens deze ochtend is er een gevarieerd aanbod van activiteiten en is er een spreker over dit thema, dat nooit aan kracht zal inboeten.

Het programma is door de leden van het genootschap samengesteld en wordt gepresenteerd samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Als gastspreker is Andries Toebes uitgenodigd. Andries is nu 89 jaar oud. In de tweede wereldoorlog bood het gezin waarin hij woonde bescherming aan een Joodse onderduiker. Ook raakte het gezin betrokken bij het verzet. Andries: “Ik vind het belangrijk dat kinderen over de oorlog horen van mensen die het zelf mee hebben gemaakt”.

Voor wie dat wil is de mogelijkheid samen een lied over Vrijheid in te studeren en te zingen. Er kan creatief gewerkt worden door een persoonlijke vredesduif te maken, ook voor kinderen een leuke activiteit. De documentaire “The island of all together”, waarin toeristen en vluchtelingen op het eiland Lesbos elkaar ontmoeten, zal worden vertoond. Daarna kan men met elkaar in gesprek gaan over het thema van de film.

Het doel van deze themaochtend is, om verder te kijken dan de vanzelfsprekendheid van het leven in vrijheid. Vrijheid is bevochten en moet beschermd en onderhouden worden, in al haar facetten. Hoe doe je dat in deze tijd? Het Apostolisch Genootschap stelt zich tot doel om, vanuit verwondering voor het eigen leven, op zoek te gaan naar de verbinding met de medemens. Zelf blijven wie je bent, maar daarbij ook oog hebben voor het anders zijn van anderen, kan dat? Hoe overbrug je verschillen en leef je vanuit respect, ook als de gewoonten van anderen niet direct de jouwe zijn? Hoe leef je vanuit waarden die de wereld krachtiger maken en hoe hou je die waarden hoog en droog?
Gebruikelijk is er op zondag een dienst, waarin de leden van het genootschap samen hun eigen antwoorden op deze vragen proberen te vinden en te versterken. Deze week is er voor gekozen om breed mensen uit te nodigen om mee te denken, te luisteren en te overdenken.

Het Apostolisch Genootschap biedt religieus-humanistische ontmoetingsplaatsen voor mensen die hun leven meer zin en inhoud willen geven. De leden inspireren elkaar om eigen antwoorden op levensvragen te vinden. Ze geloven dat al het leven voortkomt uit dezelfde oorsprong. In essentie zijn mensen dus met elkaar verbonden. Dat geeft apostolischen een gevoel van verantwoordelijkheid en spoort ze aan zorgvuldig om te gaan met elkaar, de wereld en haar bronnen. De organisatie telt in Nederland ongeveer 15.000 actieve leden verspreid over 72 gemeenschappen.

De themabijeenkomst vindt plaats op zondag 30 april 2017 in het gebouw van het Apostolisch Genootschap aan de van Limburg Stirumstraat 84 in Hoogeveen. Aanvang is om 10.00 uur. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.