Hoogeveen – De oplettende automobilist die Hoogeveen bij afrit en/of afslag 26 binnenkomt of verlaat heeft ze vast al gezien: de opvallende waarschuwingsborden in de berm. De borden moeten zorgen voor minder zwerfafval in de berm.

Afval van weggebruikers op de A28.
Afval van weggebruikers op de A28.

Bewustwording
Studente Marloes Mijnders doet onderzoek naar het gedrag van automobilisten en het weggooien van afval vanuit hun auto. Samen met de gemeente en Rijkswaterstaat werden diverse opvallende borden ontworpen met aansprekende teksten die automobilisten oproepen hun afval niet langer in de berm te gooien. Deze borden zijn onlangs geplaatst. ‘We hopen dat automobilisten zich hierdoor meer bewust worden van hun acties. Zwerfafval in de berm staat niet alleen slordig, maar is ook nog eens onhygiënisch en slecht voor het milieu. Het afval breekt erg langzaam af’, vertelt Herman Bakker van de gemeente.

Hoog op agenda
Tot het weghalen van de borden wordt er gemonitord of er minder afval in de berm ligt De borden zijn dus niet definitief. De gemeente heeft de aanpak van zwerfafval hoog op de agenda. Zo doet de gemeente mee aan het project Schoonste Winkelgebied, de pilot Schoon Belonen en worden bewonersgroepen door de wijkbeheerders gefaciliteerd om samen de woonomgeving (extra) schoon te houden.

Door Henk Boer

Geef een reactie