Hoogeveen – De GigaG – de speciale run in Hoogeveen voor mensen met een beperking – wordt en vast onderdeel van de Cascaderun. De eerste editie van de GigaG in april 2016 was een groot succes. Aan deze run deden ruim honderd mensen met een beperking mee en het was op dat moment de grootste run voor mensen met een beperking in ons land.

De opzet van de GigaG blijft in 2017 gelijk aan die van 2016. Zo worden bijvoorbeeld voor de deelnemers aan de GigaG ook dit seizoen vier clinics gegeven op de atletiekbaan van HAC ‘63 onder leiding van atleet Gerrit Voortman. De eerste is 15 januari. De laatste valt samen met de laatste testloop van de Cascaderun op 2 april en gaat dan over het echte parcours in het centrum van Hoogeveen.

Aanmeldingen
Het evenement de Hoogeveense Cascaderun beleeft op 9 april 2017 de elfde editie. De inschrijving is geopend sinds begin oktober en loopt naar verwachting. De verwachting is dat de duizenden lopers op de 5 en 10 Engelse mijl ook dit jaar weer door zo’n 30.000 mensen langs de kant worden aangemoedigd. Na de run is er weer een groot feest in Hoogeveen. Het programma hiervoor wordt nog bekendgemaakt.

Testlopen
Een uniek onderdeel van de Hoogeveense Cascaderun is de testloop. Onder leiding van Jan Verschuur wordt maandelijks een gratis testloop gehouden. Iedereen kan zich aansluiten bij een loop over 5 of 10 mijl over het originele Cascaderunparcours. Opgave is niet nodig. Mensen rennen onder leiding van ervaren hazen in een bepaald tempo en kunnen zo eenvoudig ervaren hoe het gesteld is met de conditie. De data van de testlopen zijn te vinden op de site.

Nieuwe site
De Cascaderun heeft dit jaar een nieuwe site gekregen. Via Cascaderun.nl kan nu sneller de informatie worden gevonden. De site, die is gebouwd door het Hoogeveense bedrijf Rovecom, is beter aangepast aan mobiele bezoekers. Meer dan de helft van de geïnteresseerden bezoekt de site via een telefoon of tablet. Via de site kunnen mensen zich informeren over het hardloopevenement en zich opgeven. Mensen die zich hebben opgegeven worden onder meer via nieuwsbrieven op de hoogte gehouden.

Goede doel
Aan de Cascaderun is elk jaar een goed doel gekoppeld. Voor de kidsloop is dat natuurlijk Unicef. De deelnemers aan de 5 en 10 mijl wordt dit jaar gevraagd extra geld te doneren voor Stichting Upper Dolpo van de Zuidwoldiger huisarts Jan Nikkels. De stichting helpt in Nepal bewoners van het dal Upper Dolpo hoog in de Himalaya aan broodnodige medische voorzieningen. Om het dal te bereiken moeten hulpverleners een voettocht maken van twintig dagen.

Door Henk Boer

Geef een reactie