Natuur

Goede condities voor waarneming bloedmaan in Hoogeveen

HOOGEVEEN – De maan kwam vrijdagavond op als een rode bol. De oorzaak! Een totale maansverduistering. Die onder andere ook goed was te zien, aan de Hoogeveensche Vaart, in de woonwijk  schutlanden. (waar deze foto is gemaakt)

Een maansverduistering gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt. Het zonlicht wordt door onze dampkring afgebogen naar de maan. Omdat rood licht het best wordt afgebogen kleurt de maan tijdens een verduistering rood. Dat wordt een bloedmaan genoemd.

De totale verduistering begon om 21.30 uur. Het hoogtepunt was om 22.22 uur en de volledige eclips eindigt om 23.14 uur.

De langste Daarna duurde het nog ongeveer twee uur voordat de maan weer helemaal als vanouds schijnt. Het was de langste maansverduistering van de 21e eeuw.

Tegelijk met de verduisterde maan waren er ook vier planeten goed te zien. Rechts onder de maan stond Mars. In het zuiden stond Jupiter en Saturnus. Jupiter was de helderste van de twee.

Hoogte punten

Winkelen in coronatijd

Tekst (column): Nieuws voor vandaag / 13-03-2021HOOGEVEEN – In de coronatijd is de ene winkel gesloten omdat de overheid dat ...

Lees meer ...

Geef een reactie