Proeven van Ierse Cultuur

Hoogeveen – Zaterdag 26 september is de achtste editie van het Irish Folk Festival in De Tamboer: The Kilkenny Edition.

User comments

Het festival wordt dit jaar voorafgegaan door een gratis Ierse markt waar het publiek zich even in Ierland waant. Een whiskey proeverij en Guinness workshop mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken, maar er is nog veel meer. De Irish Fair start om 13.00 uur en is gratis toegankelijk. Voor de workshop Guinness en workshop Bodhrán wordt een kleine bijdrage gevraagd. Meer informatie en reserveren voor workshops via www.detamboer.nl.

Irish Fair
Op de fair zijn diverse stands met onder meer traditionele kleding, instrumenten, sieraden, houtsnijwerk en hapjes en drankjes. In de Passagezaal zijn optredens van Keltic Kats, Dubh Linn en the Irish Dancers. Rondom de optredens zijn korte presentaties, onder meer door Marjon Kesseler over de Tamboer Scoutreis naar Ierland en van Kilkenny-burgemeester Andrew McGuinness. Er zijn drie verschillende workshops. Aan het eind van de middag is er de mogelijkheid om een festival-soundcheck in de Tamboerzaal bij te wonen.

Workshop Guinness
De St. James’ Gate Brewery is wereldwijd bekend, al kennen de meeste mensen de brouwerij onder de naam Guinness. Guinnessbier wordt gebrouwen met gerst, hop, gist en water uit de Wicklow Mountains. Keltic Kats-zanger Danny Grace helpt deelnemers in deze workshop het perfecte glas Guinness te tappen, zonder dikke schuimkraag. Dat wordt extra genieten van uw zelf getapte biertje.

Workshop Bodhrán
De hartslag van de Ierse muziek, zo wordt de bodhrán ook wel genoemd. Deze Ierse lijsttrommel wordt bespeeld met een zogenaamde tipper of beater. Wie deze trommel altijd al eens heeft willen uitproberen krijgt nu de kans. Keltic Kats-zanger Danny Grace leert deelnemers hoe dit traditionele instrument te bespelen en daarbij zelfs te variëren in toonhoogte. Een must voor Ierse muziekliefhebbers.

Workshop Ierse dans
Ciara, John en Keinan presenteren traditionele Ierse dans. Ciara en John dansen al vanaf hun vijfde, Keinan zelfs vanaf zijn derde. De drie dansers treden op over de hele wereld en eindigden alle drie al eens in de top tien van het WK Ierse Dans. Na hun demonstratie krijgen jong en oud van deze topdansers de mogelijkheid om zelf de kneepjes van het vak eens te leren in een korte workshop.

Festival
De achtste editie van het Irish Folk Festival start om 20.00 uur. Op het affiche staan Eleanor McEvoy, Corner Boy, All Folk’d Up, Keltic Kats, Dubh Linn, Cúig, In The Willows, Perfect Friction, Abbeyfolk, Andrew McGuinness en The Irish Dancers. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.detamboer.nl, telefonisch via 0528-280180 of aan de kassa van het theater.

Door Henk Boer

Geef een reactie