Hoogeveen – Op vrijdag 6 februari presenteerde het COA het nieuwe AZC Hoogeveen aan de verzamelde media. De oude penitentiaire inrichting is omgetoverd tot een Asiel Zoekers Centrum en dat is te zien.

De oude penitentiaire inrichting de Grittenborgh is met veel witte verf, slimme tralie afschermingen, ingrijpend sloopwerk en drastische verbouwingen omgetoverd tot een soort appartementengebouw voor asielzoekers, sober maar doelmatig. Een grote balieruimte voor de inschrijvingen, gelijkend op de balie in het Compagniehuis, doorgebroken cellen, gezamenlijke kook –en eetruimtes, toiletgroepen en wasruimtes met zestig wasautomaten en drogers springen in het oog. Er zullen in het AZC Hoogeveen geen ruimtes zijn voor religieuze activiteiten.

Alet Bouwmeester, woordvoerder van het COA,laat weten dat een relatief klein deel van de oude gevangenis inmiddels bouwkundig gereed is voor de opvang van de eerste 352 asielzoekers. Zij zullen binnenkort met bussen worden aangevoerd vanuit andere AZC’s in het land. Bouwmeester laat tevens weten dat de exacte datum van instroom nog niet bekend is, maar zij verwacht echter dat op redelijk korte termijn de eerste mensen zullen arriveren.

Locatie Manager van het AZC Hoogeveen, Danielle Weisbeek vult aan dat in totaal 1000 asielzoekers een plek zullen krijgen. Het betreft hier individuele asielzoekers(veelal mannen), maar ook complete gezinnen. Per asielzoeker zal ca. vijf vierkante meter woonruimte aanwezig zijn. De grootste woonruimtes/slaapruimtes voor gezinnen zijn twintig vierkante meter inclusief toilet en douche. Alle woonruimtes krijgen hun eigen TV en koelkast. De bedden, tafels en stoelen zijn aanwezig. De verdere inrichting moeten de mensen zelf verzorgen. Voor sport activiteiten, fitness en plekken voor kinderen om te spelen zijn twee sporthallen aanwezig.

Voor het basis -en voortgezet onderwijs voor kinderen van de asielzoekers is plek gevonden in de Weidebloem, het Kinholt, het RvE College en het RSG Wolfsbos. Naar verwachting zullen in totaal 150 kinderen onderwijs gaan volgen.

Het gebouw is nu gereed voor de opvang van 352 asielzoekers. De verbouwing van de rest van het gebouw zal door de 50 tot 100 bouwvakkers en installateurs nog enkele maanden vergen. Tegen de zomervakantie zal dit gereed zijn. Dan verzorgt het COA een openhuis voor alle belangstellenden.

Uiteindelijk zullen zo’n 25 vaste medewerkers van het COA in het AZC werkzaam zijn, waaronder slechts 3 oud medewerkers van de PI Grittenborgh. Voor de veiligheid zullen overdag 3 en ’s nachts 6 veiligheidsfunctionarissen in het gebouw aanwezig zijn.

Tekst: Arnaud Bottenheft

Door Henk Boer

Geef een reactie