Hoogeveen – 35 groep 8-scholieren gaan wekelijks op technische ontdekkingsreis op het Roelof van Echten College (RvEC). Op een creatieve, onderzoekende manier werken de leerlingen aan allerlei technische uitdagingen.

Eigen foto

H?et Discovery-project is een leuke, leerzame kennismaking met de wereld van techniek en het voortgezet onderwijs. Een van de leerlingen: “Als ik volgend jaar naar het RvEC ga, heb ik daar al vaak les gehad. En misschien kom ik dan bij iemand van Discovery in de klas. Dan is het fijn dat we elkaar en de school al kennen.”

Het Discovery-project vindt plaats op beide locaties van het RvEC. Op Eduwiek dagen RvEC-docent Albert de Jonge en PricoH-basisschooldocent Dick Fernhout leerlingen op vmbo-niveau uit met technische opdrachten. Douwe Siegersma (RvEC) en Lilian Nanninga (PricoH) doen op Bentinckspark hetzelfde voor toekomstige havo- en vwo-leerlingen. Deze scholieren hebben allemaal veel inzicht en doorzettingsvermogen, komen goed uit de verf als ze met hun handen bezig zijn en hebben zin om samen allerlei technische testjes uit te voeren. Het Discovery-project biedt hen extra uitdagingen op het gebied van techniek en bèta en maakt daarnaast de stap van basisschool naar voortgezet onderwijs kleiner.

Ontdekkend leren
Hoovercrafts, koelkastmagneten, borstelmotors, winegums… de Discovery-scholieren maken van alles tijdens de lessen op het RvEC. Siegersma: “Iedere week staat een ander thema uit de wereld van techniek en bèta centraal. Samen kijken we naar hoe iets werkt en vervolgens gaan de scholieren zelf aan de slag met proefjes.” De combinatie van theorie en leuke testjes is waardevol. De Jonge: “De leerlingen komen van verschillende basisscholen, maar hebben een gezamenlijke interesse in techniek en science. In een opdracht gaan leerlingen samen aan de slag met een oplossing. Door samen te werken, na te denken en te onderzoeken, leren de scholieren veel. Ook zeker van elkaar.”

Trots op resultaten
In een lokaal op Eduwiek legt een leerling zorgvuldig een miniatuurbaksteen op de juiste plek. Samen met twee anderen metselt hij een klein huisje. Er komt verlichting in en misschien komen er zelfs nog zonnecellen op het dak. “Discovery is heel leuk. De eerste keer vond ik het best spannend om naar het RvEC te gaan. Maar het viel erg mee, ik zou de lessen niet willen missen.” De Jonge kijkt enthousiast toe: “Vanuit de basisscholen horen we vaak dat kinderen genieten van de lessen. Beide Discovery-projecten eindigen met een afsluitende avond. Dan mogen de scholieren hun ouders en docenten laten zien wat ze hebben geleerd tijdens Discovery. Dat doen ze met trots. Als ze over een paar maanden naar het voortgezet onderwijs gaan, hebben ze al een mooie voorsprong voor het vak techniek.”

Geef een reactie