Hoogeveen – Donderdag begint een grootschalige renovatie van de toren en de daken van het raadhuis in Hoogeveen. Die dag worden alle klokken uit de toren getakeld. Daarom is donderdag 20 juli de hoofdingang en de straat met de parkeerplaatsen voor het raadhuis afgesloten.

Carillon en klok gemeentehuis stil tot november
Bezoekers kunnen gebruik maken van de ingang aan de Prins Bernhardstraat. De renovatie duurt tot november. Tot die tijd zal het carillon niet klinken en staat het uurwerk stil.

Krimp- en uitzettingsscheuren
In 2016 is er een onderhoudsinspectie uitgevoerd. Toen bleek dat het renoveren van de toren en de vervanging van een deel van de daken van het raadhuis hard nodig is. De ophangconstructie van de 23 klokken (tussen de 41 en 270 kg) zorgt voor grote problemen bij de eikenhouten hoofdconstructie. De draagconstructie van de klokken is ingewerkt in de houten kolommen, de materialen zetten wisselend uit waardoor krimp- en uitzettingsscheuren zijn ontstaan. Hierdoor komt vocht in de houten kolommen, met houtrot als gevolg.

Nieuwe draagconstructie
Er wordt een nieuwe stalen draagconstructie gemaakt waardoor de klokken niet meer gekoppeld zijn aan de eikenhouten kolommen. Alles wordt opnieuw geschilderd en de cijfers van de uurwerken en de kroon worden opnieuw verguld.

Daken deels vervangen
De daken van het monumentale gedeelte van het raadhuis worden deels vervangen. Alle pannen en andere onderdelen gaan van het dak af. De oude panlatten en tengels zijn voor een deel vergaan en worden vervangen. Waar nodig wordt lood en zink vervangen. En rond natuurstenen delen wordt het voegwerk opnieuw aangebracht. De renovatie van de toren en de daken van het raadhuis kost ongeveer 360.000 euro.

Door Henk Boer