Hoogeveen – Afgelopen weekend was er een grootscheeps “Scheepvaartverleden” georganiseerd. Zaterdag was er in de bibliotheek de opening van het museum nieuwe stijl. Die 1730 bezoekers trok.                            TROS LOS” gooien (01)-1De zondag stond in het teken van het scheepvaartverleden van Hoogeveen. In de Grote zaal van het cultureel centrum de Tamboer. De Hoogeveense kunstschilders Gerard de Weerd, Gijs Kos en Elvira Dik lieten hun schilderijen zien welke op twee gigadoeken waren geschilderd op doeken van 2 bij 3 meter. Met voorstelden de Alteveerstraat en Schutstraat. In de jaren 60 70 net voor de demping van de laatste kanalen die door Hoogeveen heen stroomden. In het boek vindt u ook de beide doeken terug. Na de opening ontving wethouder Erik Giethoorn het eerste exemplaar.                                         opening-scheeps-2De presentatie van de middag was door Johan Bisschop voorzitter van Historische Kring. En vertelde hoe de Hoogeveensche scheepvaart verantwoordelijk was voor de bloeiende transport en logistieke sector in Hoogeveen. Wand de meeste schippers die in die tijd voerden op een schip stapten over op het autovervoer door de betere infrastructuur was dit mogelijk. Waar later de welbekende transsportbedrijven uit ontstonden. Bork uit Alteveer, Ottentransport uit Hoogeveen en Sent Waning.

Het boek werd tevens aangeboden aan De Historische Kring Hoogeveen, Theater De Tamboer, Scala Centrum voor de Kunsten, Museum De 5000 Morgen en Bibliotheek Hoogeveen.

Jan Veenstra vertelde 2 keer een verhaal voor uit het boek grootscheeps. De middag in de Tamboer was een initiatief van bibliotheek Hoogeveen.                                                                 TROS LOS” gooien (14)-1

Door Henk Boer

Geef een reactie