HOOGEVEEN – “In het gymnasium is er voor elk leerjaar een excursie met een klassiek tintje. Zo gaan we met de eerste en tweede klas naar Xanten, Nijmegen of Kalkriese, waar we de sporen van de Romeinen met eigen ogen kunnen zien. In klas drie organiseren leerlingen zelf hun excursie naar Leiden, onder andere naar het Rijksmuseum van Oudheden. De vierdejaars gaan op zoek naar neoclassicistische architectuur in Amsterdam. Vanwege corona pakken we de excursies dit schooljaar anders aan en gaan we virtueel op ontdekkingsreis naar de wereld van de Grieken en de Romeinen”, zegt Noortje Baas, docente binnen het gymnasium van het Roelof van Echten College (RvEC).

“Natuurlijk missen we de gezelligheid van een dag op pad met de leerlingen”, zegt Linda Bremer, ook docente binnen het gymnasium. “Gelukkig is er online ook veel te beleven. Met de eerstejaars leerlingen hebben we het spannende, interactieve programma ‘Mysterie in het veen’ van het Drents Museum gevolgd. Hierin ontdekten de leerlingen dat de Romeinen ook heel dicht bij onze omgeving zijn geweest. Ook was het programma een mooie manier om de leerlingen kennis te laten maken met enkele schatten uit het museum.”

Oog in oog met de geschiedenis
“De online excursie was een interactief verhaal over de Romeinen, de Germanen en andere rollen in het spel”, vertelt één van de leerlingen. Spelenderwijs kwamen de leerlingen oog in oog te staan met de geschiedenis. “In groepjes moesten we oplossingen bedenken voor een aantal problemen. Eerst moesten we iets doen met de koeien. Mijn groepje – de boeren – had bedacht om de koeien te fokken. Ook hadden we een hoekploeg om te gebruiken voor het ploegen.” Een klasgenoot vult aan: “In het spel kon je belangrijke spullen geven aan de goden. Als je dat deed, werd het dorp beter. Een gezin had het meisje van Yde geofferd. Zij ligt echt in het Drents Museum. Ze is zo goed bewaard gebleven, omdat ze in het moeras lag. Ik zou het meisje van Yde weleens in het echt willen zien. Maar voor nu was de online excursie al heel leuk!”

Gymnasium: samen op ontdekkingsreis
Het RvEC is de enige school in Hoogeveen met een gymnasium. Linda: “Het gymnasium past bij havo/vwo-leerlingen die nieuwsgierig en kritisch zijn: hoe werkt iets en waarom werkt het zo? Het gymnasium is meer dan vwo met Latijn en Grieks. We houden ons ook bezig met de vraag hoe de ‘klassieke’ wereld eruitzag. Samen ontdekken we duidelijke verbanden tussen het heden en het verleden. Dat is leerzaam en ook hartstikke leuk!”

Foto: Bart de Nes

Geef een reactie