Amsterdam/Hoogeveen – HAC’63 atlete Britt Roos is Nederlands Kampioen geworden op de 1000 meter voor junioren D. Dit deed ze in een spannende race tijdens de Nationale D-spelen die gelden als officieus nationaal kampioenschap.300 meter podium

Om mee te kunnen doen aan de nationale D-spelen moet je een door de organisatie bepaalde limiet hebben voldaan. Dat de in Ruinen woonachtige atlete zich zou kwalificeren voor dit toernooi was geen verassing. Britt behoort al jaren tot de landelijke top in haar leeftijdscategorie, maar het is de eerste keer dat de juniore D zich de beste van Nederland mag noemen.

Britt werd ingedeeld in de snelste van drie series samen met haar rivaal Laura van Langen(Streker Atletiek Vereniging) en Yara Schoenmakers(Eindhoven Atletiek), de nummers één en twee van de nationale ranglijst. Met Britt als nummer drie op die zelfde lijst beloofde het dus een spannende strijd te gaan worden tussen deze drie dames. Het was voor het publiek al snel duidelijk dat het een echte kampioensrace zou gaan worden. Geen van de atleten wilde aan kop lopen. Hierdoor lag het tempo de eerste ronde ook vrij laag. Het kwam er dus op aan wie de race het meest tactisch wist te lopen.

De laatste 400 meter werd uiteindelijk de versnelling alsnog ingezet. Britt kon goed meekomen en liep lange tijd in derde positie. Toen de dames de bocht uitkwamen en zich klaar maakt voor de laatste 100 meter besloot Yara uit nummer twee positie Laura in te halen. Britt zag deze inhaalactie en besloot mee te gaan in de aanval om de titel. Yara was Laura nog niet voorbij of Britt kwam al weer langszij zetten. Met nog 60 meter te gaan had Britt haar race dus het beste ingedeeld. Want nadat ze de nummer één positie in beslag had genomen, kwam deze niet meer in gevaar. Uiteindelijk eindigde de atleet van HAC’63 een halve seconde boven haar persoonlijk record in een tijd van 3:02,71. De Eindhovense Yara eindigde als twee en Laura pakte het brons op anderhalve seconde achterstand van Britt.

Ook Kike Velting nam deel aan de nationale D-spelen. Voor Kike was het de eerste keer dat ze een wedstrijd liep op landelijk niveau. Het talent uit Dalen mocht in de tweede van drie series starten en wist met een nieuw persoonlijk record van 3:36,96 beslag te leggen op de 26ste plek.

HAC’63-atleet Britt Roos Nederlands Kampioen 1000 meter

  • foto Britt Roos tijdens de race (foto: Sean Patrick Roos)
  • foto podium prijsuitreiking (foto: Sean Patrick Roos)

Door Henk Boer

Geef een reactie