Sport

Hel van het Noorden; Ronde van Drenthe doet naam eer aan

Door Alexander van Netten en Henk Boer (foto’s) HOOGEVEEN – De Ronde van Drenthe deed zondag de bijnaam ‘Hel van het Noorden eer aan’. Zonneschijn, hagelbuien, regen wisselden elkaar af en werden begeleid door een krachtige wind. Vooral de Col du Vam zonder enige bescherming tegen de wind en de gladde modderige kasseienstroken maakten vele slachtoffers. Van de in Zuidwolde gestarte 217 profrenners finishten er slechts 75. Na een spannende finale in de laatste ronde Hoogeveen werd uiteindelijk gewonnen door Pim Ligthart.

Prof ronde van Drenthe( YouTube Jan Eggens)
De winnaar Pim Ligthart

Het was druk in het centrum van Zuidwolde op zondagmorgen, vanuit het gemeentehuis startte eerst de Women’s Worldtour en een uur later de Albert Achterhes Ronde van Drenthe profronde in de Horscategorie. Naast wielrenners, ploegleiders en mechanischens en organisatie liepen politieagenten, motorrijders, verkeersregelaars, fotografen, cameramannen en journalisten rond. Om de (in totaal 423 wielrenners/sters) te begeleiden waren vanuit de Ronde van Drenthe alleen al zo’n 500 vrijwilligers op pad en voor de verslaggeving werden door de diverse media ook al gauw zo’n vijftig mensen ingezet om de zestigjarige Ronde te verslaan in kranten, online of op TV en Radio zoals RTV-Drenthe en de NOS. En uiteraard was er ook nog het publiek dat vandaag in groten getale aanwezig was zowel bij start en finish maar ook langs de twee routes.

Om 1 minuut voor twaalf gingen de 217 mannen van start in Zuidwolde en nog voor Hoogeveen hadden zij al een korte maar hevige hagelbui te pakken gevolgd door een fikse regenbui waardoor ze door en doornat richting de Col du Vam (Vamberg reden) waar de steile beklimming en afdaling in combinatie met de harde wind de eerste uitvallers opleverde. Met het peleton nog als één geheel gaat het dan richting de eerste kasseienstroken maar nog voor die bereikt worden zijn er al een tiental renners achter de bezemwagen terecht gekomen door materiaalpech, valpartijen of doordat de benen niet waren. Maar uiteindelijk blijken vooral de bijna dertig kilometer kasseien en keien de grootste reden voor het opgeven in de route van 217 kilometer.

Voor het publiek een waar spektakel maar de modder, kuilen, plassen en doorweekte bermen van de stroken zijn voor de renners en volgers een ware marteling. Is het peloton lang één geheel van gebogen ruggen en zwoegende mannen bij de tweede beklimming van de Vamberg begint daar verandering in te komen. Daar volgen er nog twee van totdat de finale echt plaats gaat vinden in de laatste 15 kilometer en zelfs nog in de straten van Hoogeveen. Na de laatste keienstrook in Echten weten bij het binnenrijden van Hoogeveen enkele renners te ontsnappen en pas in het laatste rondje weten Pim Ligthart en zijn trainingsmaatje en Robbert de Greef de anderen achter zich te laten. Pim en Robbert zijn goed aan elkaar gewaagd maar op de Alteveerstraat laat Pim die sterker is in de sprint Robbert achter zich te laten om 38 seconden later gevolgd te worden door de nummer drie de Italiaanse Nicola Bagioli.

Winnaars: Nr. 1. Pim Ligthart Nr. 2. Robbert de Greef Nr. 3. Nicola Bagioli

Huldiging Zowel direct na de finish als ook tijdens de huldiging was Pim Ligthart duidelijk emotioneel en liet zijn tranen de vrije loop afgewisseld met een grote lach. Na vier jaar won hij eindelijk weer een grote ronde en kon hij ook afscheid nemen van een moeilijk jaar waarin zijn vriendin ernstig ziek was en hijzelf een vervelende blessure opliep. Door het publiek ging een golf van ontroering toen hij zijn dochtertje meenam op het podium die belangstellend alle aandacht onderging.

Women’s Worldtour Ook bij de dames werd de Ronde van Drenthe gekenmerkt door vele uitvallers. Bij de finale bleek de Italiaanse Mara Bastianelli te sterk voor de Nederlandse top wielrensters Chantal Blaak en Ellen van Dijk (Nr. 2 en 3).

Geef een reactie