“Rotzakken” Mijn buurman van net tachtig jaar oud, sist de woorden met de grootst mogelijke minachting zachtjes voor zich uit. Net hard genoeg om het te kunnen horen. We zitten samen op de bankjes voor het appartementen-complex waar ik woon te genieten van het zonnetje. Zijn verwensing komt op het moment dat er een echtpaar voorbij komt dat overduidelijk (gezien de kleur) niet direct roots in Nederland heeft.

Alexander van Netten
Alexander van Netten

“Wat zegt u nu??” vraag ik stomverbaasd, deze buurman had ik wat dit soort zaken aangaande heel anders ingeschat, over het algemeen is hij goed op de hoogte van nieuws en achtergronden en denkt hij drie keer na voor hij een opmerking plaatst. Ik zelf betrap me wel eens op discriminerende gedachten en racisme maar heb er wel een schurfthekel aan. De buurman, onrustig heen en weer rollend op zijn rollator begint duidelijk opgewonden te vertellen:

“Moet je eens luisteren jongen” Ik ben 47 maar wordt door de oudere buren vaak jongen genoemd) ik had er nooit problemen mee, met die buitenlanders dan. De wereld is van ons allemaal en voor iedereen is een plekje. Maar dat is nu wel anders; asielzoekers? Rotzakken. Ik kan mijn huis niet eens verkopen. “

Omdat ik dit niet helemaal kan volgen vraag ik om uitleg. “Kijk, ik heb de makelaar gevraagd om mijn huis te taxeren, dat was een mooi bedrag (niet dat ik het nodig heb, maar als het leegstaat loopt het hard van je af). Een week later valt in de gemeente het besluit dat er op het vakantiepark een paar honderd meter verder op een asielzoekerscentrum komt. Ja, toen belde de makelaar me dus op dat een bord in de tuin niet zoveel zin had… onverkoopbaar zei hij… ONVERKOOPBAAR !! Een mooi huis, mooi stukkie land er bij… van de één op de andere dag ONVERKOOPBAAR !! En daar komt dan ook nog eens bij: JAREN, JARENLANG heeft ons streekje en het bungalowpark gevraagd, NEE gesmeekt om een fietspad, een bushalte (die rijdt er toch langs) maar moet je denken dat ze daar in Zuidwolde aan wilde beginnen? NEE !! Niet nodig, kost te veel, ’t is te rustig… we hebben van alles gehoord. “

“Maar nu jongen, nu? Nu komen de asielzoekers. De rode loper gaat uit, de huisjes worden opgeknapt, er komt een bushalte, er komt een fietspad.. je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt geregeld. Alleen niet met mij, ik kan mijn huis niet kwijt en ze komen echt niet langs om mij geld te bieden. Dat zal wel opgaan aan die rotzakken…”

Vaak ga ik tegen PVV-achtige, door angst gedreven en veelal domme opmerkingen in. Ik heb daar een flink aantal argumenten voor klaarliggen. Dit keer was ik stil; want soms kan je niet anders en soms is het beter om te zwijgen.

Ik wens u een fijne dag.

Alexander van Netten

Door Henk Boer

Geef een reactie