HOOGEVEEN – De bevrijding van Hoogeveen op 10 en 11 april 1945 is een belangrijk moment in de geschiedenis van Hoogeveen. Gemarkeerd door de moedige inspanningen van de 12th Manitoba Dragoons en de 1st Belgian SAS parachutisten.

Deze geallieerde troepen speelden een cruciale rol in het bevrijden van Hoogeveen van de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog. De herdenking van deze gebeurtenis vond plaats in de burgerzaal van het Raadhuis en op het aangrenzende groen. Waarbij bij de belangstelenden respect en eer betonen aan degenen die hebben gevochten voor vrijheid.

Het is een tijd van reflectie op de offers die zijn gebracht. En de veerkracht die werd getoond door zowel de militairen als de burgers tijdens. Deze turbulente periode. Door deze jaarlijkse herdenkingen, blijft de geest van vrijheid en dankbaarheid. Voor de bevrijders voortleven in de harten van de inwoners van Hoogeveen.

Wat is de Canadian Trail?
De Canadian Trail is een historische route die het pad volgt van de Canadese bevrijders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog door Nederland. In Friesland, bijvoorbeeld, strekt de route zich uit over 250 kilometer. Van De Blesse in het zuiden tot aan het Lauwersmeer in het noorden1. Deze route biedt een kans om de bevrijdingsgeschiedenis van Nederland te ontdekken en de heldendaden van de Canadezen te eren.

In Drenthe is er ook een Canadian Trail. Die meer dan 150 kilometer lang is en loopt van Meppel tot Havelte en van Zuidwolde tot Zuidlaren. Deze route is onderdeel van de Liberation Route Europe, een wandel- en fietsroute die herdenkingsplekken. En verhalen uit heel Europa met elkaar verbindt. Deze trails bieden een unieke manier om de natuur te verkennen en tegelijkertijd een belangrijk stuk geschiedenis te herdenken.

Door Henk Boer

Geef een reactie