Hoogeveen – 20 september a.s. ceremonie bij Joodse Monument aan de Zuiderweg Het is dit jaar op 2 oktober 75 jaar geleden dat de Joodse gemeenschap van Hoogeveen werd weggevoerd. Een enkeling keerde terug. Een van de reacties erop was het ontstaan van afdelingen van de LO, de Landelijke Organisatie van hulp aan onderduikers.

Het laatste feest dat de Joodse gemeenschap nog in vrijheid kon vieren, was Rosh Hashanah, Joods Nieuwjaar. Op woensdag 20 september aanstaande wordt voor de 19e keer op de vooravond van Rosh Hashanah stilgestaan bij de Joodse gemeenschap van Hoogeveen, en wordt het nieuwe jaar en het nieuwe begin verwelkomd met het blazen op de sjofar, de Bijbelse bazuin. Dit gebeurt bij het monument bij de Joodse begraafplaats aan de Zuiderweg. Aanvang 19.00 uur.

Andere jaren werd verwezen naar de teksten op het gedenkteken. Dit jaar worden de namen ook gelezen. Zolang je naam klinkt, ben je niet vergeten. Vervolgens worden de klanken geblazen, vanuit de oude tradities. Aandacht, gevaar, vernietiging van het gevaar en het nieuwe begin, weergegeven in auditieve symbolen. Het is een vooruitkijken naar een nieuw begin in zijn algemeenheid, en samen een nieuw begin vieren in het klein. Hier en nu. Een vieren en vooruitzien voor al diegenen die het zelf niet meer kunnen doen, maar ooit bij de Grote Bazuin verzameld zullen worden. Het wordt afgesloten met de traditionele appeltjes met honing.

Het gedenkmoment van 20 september maakt deel uit van een groter programma. Op 2 oktober bent u tussen 19.30 en 20.00 uur welkom voor een kopje koffie in de Christelijke Gereformeerde Kerk aan de Bentinckslaan. Daar zal om 20.00 uur een inleiding zijn, gevolgd door een herdenkingswandeling door enkele straten van het centrum van Hoogeveen. We staan daarbij zowel stil bij de die dag weggevoerde Joodse gemeenschap, als bij de medewerkers van de LO. Er zal een plaquette worden onthuld op een van de gebouwen waar de LO in het geheim veranderde. Op 3 oktober is er om 19.45 uur een bijeenkomst van het Genootschap Nederland Israël in de Goede Herderkerk. Lion Tokkie zal spreken over Joods Hoogeveen en de Joodse werkkampen in Nederland in 1942. Een en ander wordt georganiseerd en/of ondersteund door, in willekeurige volgorde:
Stichting Ner Tamied, Genootschap Nederland Israël, Christelijke Gereformeerde Kerk Hoogeveen, Historische Vereniging Die Luyden van ‘t Hooge Veene, Albert ten Heuvelfonds, Nederlandse Bazuincentrum en de Stichting Hoogeveense Herdenkingsstenen.

Nadere informatie over 20 september: 0528 275584 albertmetselaar@home.nl