Hoogeveen – Vrijdagmiddag 7 april 2017 is door burgemeester Karel Loohuis en Ria Kuik van de HKH de herdenkingssteen onthuld bij de plaats waar 3 jonge mannen op 9 april 1945  standrechterlijk door de Duitsers zijn geëxecuteerd.

Inleidende woorden werden in de Spaarbankhoeve gesproken door Johann Bisschop, voorzitter van de Historische Kring Hoogeveen en Joop Moes, de initiatiefnemer voor dit monument. De laatste is de zoon van Berend Moes, degene die de vermoorde mannen aantrof op 11 april 1945, een dag na de bevrijding van het gebied.

Johann Bisschop benadrukte dat hij hoopt dat dit monument een vermaning zal zijn voor de misdaden uit het verleden een stimulans om te willen werken aan een mooiere, betere wereld.
Joop Moes vertelde het verhaal dat zijn vader hem had verteld over de gebeurtenissen op 9 april 1945 en daarna.

Daarna toog men naar de plek in het bos waar het monument na een toespraak door burgemeester Loohuis werd onthuld. Na het voorlezen van 3 gedichten, die gemaakt waren door leerlingen van de openbare basisschool de Posthoorn, werden er 27 witte rozen bij het monument gelegd. Als afsluiting werd er taptoe geblazen om 1 minuut stil te zijn ter herdenking. Tot slot speelde muziekvereniging Wilhelmina het Wilhelmus.

Op de steen staat geschreven:

Ongeveer op deze plaats werden op 9 april 1945, twee dagen voor de bevrijding van Hoogeveen, door soldaten van de Duitse bezetter standrechterlijk geëxecuteerd:
Johan Dhont
*12 februari 1918 te Middelburg
#9 april te Ruinen
Sybrand Jan van der Linde
*16 november 1921 te ’s Gravenhage
#9 april te Ruinen
Albert Eggen
*10 april 1922 te Avereest
#9 april te Ruinen

Hun namen zullen wij met eerbied en respect gedenken en in herinnering houden

Historische Kring Hoogeveen, 7 april 2017

Ongeveer op deze plaats is wat ruim genomen daar de executieplaats aan de andere kant van de open plek in het bos was volgen velen. Voor de plek is gekozen omdat er meer wandelaars langs komen.

De andere zoon Albert vertelde 2 jaar geleden zijn relaas aan Albert Metselaar.

 

 

Geef een reactie