Jerry Vondeling

HOOGEVEEN – Zaterdag 19 november om 10.00 uur wordt in de molen De Zwaluw aan de Van Echtenstraat te Hoogeveen het eerste exemplaar van het molenboek overhandigd aan burgemeester Loohuis. U bent van harte welkom om daar bij aanwezig te zijn. ’s Middags van 14.00 uur tot 15.00 uur zijn de auteurs van het boek aanwezig bij boekhandel !Pet te Hoogeveen, aan de Hoofdstraat, om het boek te signeren en toe te lichten voor ieder die dat wil. Zaterdag 26 november is er vanaf 14.00 uur een presentatie over de molens en het molenboek in de bibliotheek te Hoogeveen.

Nooit eerder verscheen een zo uitgebreid en volledig overzicht van de Hoogeveense molengeschiedenis, dan met de verschijning van dit boek. Een molenaar en twee historici Jerry Vondeling, Albert Metselaar & Marga Zwiggelaar vonden elkaar op een kruispunt van hun gemeenschappelijke interesses en specialismen. Het werd een jarenlange samenwerking, want de individuele zoektochten moesten op elkaar worden afgestemd. Het leidde er ook toe dat de verschijning van het boek steeds weer werd uitgesteld. Kwaliteit is voor hen belangrijker dan snelheid.

Het resultaat: een boek dat het molenerfgoed in Hoogeveen en omstreken over kan dragen aan een volgende generatie, die hopelijk weer nieuw aanvullend materiaal naar voren kan halen. Helaas heeft dit boek zijn beperkingen. Als u het meel geroken heeft, de wieken van ‘De Zwaluw’ zag draaien, het mechaniek van binnenuit zachtjes hoorde kreunen, de stenen hoorde malen, dan is de ervaring compleet. Het begint met dit boek. Zo werken we samen aan ons erfgoed.

Geef een reactie