HOOGEVEEN – Tijdens de Tweede Wereldoorlog speelde het dorp Nieuwlande een opmerkelijke rol in het verzet door onderdak te bieden aan honderden Joodse onderduikers. Deze daad van collectieve moed werd in 1985 erkend met een Yad Vashem-onderscheiding van de Staat Israël. Een eer die slechts aan twee dorpen wereldwijd is toegekend. Onderduikersmuseum De Duikelaar. Gevestigd in Nieuwlande, vertelt de verhalen van deze onderduikers en de inwoners die hen hielpen. Het museum belicht de risico’s die zij namen en de solidariteit die zij toonden in een tijd van grote nood. De presentatie “Het dorp dat zweeg heeft veel te vertellen” door Henk Kremer bestuurslid van het museum.

Zal ongetwijfeld licht werpen op deze belangrijke periode in de geschiedenis van Nieuwlande. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het bijwonen van deze presentatie.

De locatie: De Vredehorst, aan de Zuidwoldigerweg 32, 7908 AD. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het bijwonen, wordt aanbevolen om zich van tevoren aan te melden. Dit kan via e-mail op info@historischekringhoogeveen.nl of telefonisch op 0528-240262. De Kringavond word gehouden op 16 mei begint aanvang 19.30 uur.

Geef een reactie