NIEUWLANDE – 2018 is uitgeroepen tot Het Jaar van het Verzet. In dit kader zijn door Herinneringscentrum Kamp Westerbork vele activiteiten in dit weekend georganiseerd. Om te beginnen was er vrijdagochtend de presentatie van ‘Het geheime dagboek van Arnold Douwes, Jodenredder’ in het MFC De Opsteker in Nieuwlande. De zaal was tot de laatste stoel gevuld met belangstellenden. Hoofdgast was de inmiddels 96-jarige Max Léons (Nico), de verzetsmaat van Arnold Douwes.

Directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum heette de aanwezigen allen welkom waarna medewerkster Bettie Jongejan een paar authentieke WW2-filmpjes liet zien van Arnold Douwes en Max Léons. Vervolgens kwamen de auteurs Bob Moore (hoogleraar Moderne Geschiedenis) en Johannes Houwink ten Cate (onderzoeker NIOD) aan het woord. Auteurs in de zin van bezorgers. Zij verzorgden de uitgave en voorzagen haar van een voorwoord. De proloog van het boek werd namens Yad Vashem verzorgd door Mordecai Paldiel, maar hij was niet aanwezig. Namens de uitgeverij Boom sprak Geert van der Meulen zijn waardering uit aan alle medewerkers aan het boek. Daarna overhandigde Johannes Houwink ten Cate de eerste boeken aan Max Léons en de dochters van Arnold Douwes. Ook Albert Metselaar en Geert Hoving, die vraagbaak waren voor de auteurs, kregen een exemplaar uitgereikt waarna Albert Metselaar een anekdote vertelde over de kopieën van het manuscript, die absoluut niet mochten worden gekopieerd. Dat hoeft dus nu niet meer. De boeken vonden gretig aftrek.

Na de copieuze kosjerstyle lunch kon men alvast een kijkje nemen in Museum De Duikelaar aan de Julianalaan 3 waar de openingstentoonstelling Nooit iemand de deur wijzen bekeken kon worden. Het liefst wilde de organisatie het museum in de gereformeerde kerk huisvesten (waar onder de preekstoel in de oorlog het illegale krantje “De Duikelaar” gemaakt werd), maar dat gebouw werd verkocht aan de hersteld hervormde gemeente. Aan de presentatie van het dagboek wilde deze gemeente niet meewerken (“geen feestjes en partijtjes in de kerk” … ). Nu is voor onbepaalde tijd ruimte gehuurd in de voormalige OBS De Hoeksteen.

De expositie is dit weekend te bezichtigen op zaterdag van 10 tot 16 uur en op zondag van 13 tot 16 uur.

Hoogte punten
????????????????????????????????????

Hoogeveense puledagen kunnen ook van start

HOOGEVEEN - De jaarlijkse Pulledagen gaan in juli en augustus door.Dat heeft bedrijfsleider Toni Melenhorst van !pet boekverkopers donderdagavond op ...

Lees meer ...

Winkelen in coronatijd

Tekst (column): Nieuws voor vandaag / 13-03-2021HOOGEVEEN – In de coronatijd is de ene winkel gesloten omdat de overheid dat ...

Lees meer ...

%d bloggers liken dit: