Natuur

Het lijkt of ik midden in de paddentrek terecht ben gekomen

HOOGEVEEN – De Waternachtwandeling rondom de zwemplas bij Schoonhoven van 31 maart 2019. Al heel wat jaartjes organiseren wij, IVN-vrijwilligers, een avond in het voorjaar waar kinderen en volwassenen aan deel kunnen nemen om zo meer te leren over de wonderlijke wereld van padden en kikkers.

Foto: IVN Hoogeveen

Wat speelt zich af in het schemer en donker van de avond en nacht. Zaterdag 31 maart was het weer zover. Zelfs tijdens Earth Hour liepen we nog buiten met een zaklampje op zoek naar antwoorden op vragen die onderweg gevonden werden. Die zaklamp was eerst nog niet echt nodig want het was nog licht, de zon ging net onder en de schemer zette voorzichtig in. Naarmate het donker werd kwam er toch steeds meer beweging richting het water.

‘Is dat dan de paddentrek, ik ben er vast middenin terecht gekomen.’ Dat gebeurde dus ook echt. De paddentrek was begonnen. Zodra padden wakker worden gaan ze op zoek naar voedsel. En daarna gaan ze op zoek naar water.

‘Mag je kikkers meenemen naar huis’, was een van de vragen. Daar waren de meningen nogal verschillend over. Wie heeft er niet ooit een kikker meegenomen naar huis? Maar toch, laat ze maar op de plek waar ze horen. Kikkers zijn beschermd en daarom mag je ze niet mee naar huis nemen. Kikkerdril mag je wel meenemen, in het kader van educatie is dat toegestaan.

Mits je, zodra de pootjes ontwikkelen, de kikkervisjes weer terugzet in de vijver waar je ze hebt uitgehaald. Wil je meer weten, kijk eens op deze website. De deelnemers waren enthousiast en volgend jaar organiseert IVN weer graag een Waternachtwandeling!

Geef een reactie