Herdenkingen

Het onderduikersmuseum de Duikelaar onderdak in Nieuwlande

Nieuwlande – De eerder dit jaar opgerichte Stichting Onderduikersmuseum de Duikelaar heeft zijn tijdelijke intrek genomen in de voormalige christelijke basisschool aan de Julianalaan 3 in Nieuwlande. Hiermee krijgt dit gemeentelijk gebouw een extra impuls als culturele ontmoetingsplaats.

Het schoolgebouw dat anti-kraak wordt verhuurd, herbergt naast de Duikelaar enkele andere bewoners, waaronder twee kunstschilders die er ook hun atelier hebben.

Het is de bedoeling van de Stichting om fysiek een start te maken met het museum in de oude school, totdat er een definitieve oplossing is gevonden voor de huisvesting. De komende maanden wordt het lokaal als tentoonstellingsruimte ingericht en de eerste deeltentoonstelling gerealiseerd. Door in de loop der tijd verschillende deeltentoonstellingen te bouwen, zullen we uiteindelijk, onafhankelijk van het gebouw, een volledig ingericht museum krijgen en het verhaal van Nieuwlande in oorlogstijd vertellen. We beginnen met eerst een beeld te schetsen van het dorp aan het begin van de oorlog: hoe zag het dorp eruit, hoeveel mensen woonden er en wat deden ze.

Belangstellenden zijn van harte welkom een kijkje te komen nemen, als er licht brandt aan de voorkant van het gebouw, links van de ingang in het oude lokaal van meester Roelof, loop dan gerust even binnen. In ieder geval zal er vrijdags tussen 10 en 4 uur iemand aanwezig zijn.

Om al onze plannen te realiseren kunnen we heel goed helpende handen van vrijwilligers gebruiken, evenals sponsoren voor de aanschaf van essentiële inventaris. Samen willen we er iets moois van maken. Zodra de eerste tentoonstelling klaar is voor publiek nodigen wij u uit voor de opening.