Opstelling vismateriaal voor aanvang NK

HOOGEVEEN – Afgelopen zaterdag is het HSV Het Vette Baarsje erin geslaagd om onder zware omstandigheden de 7e plaats te veroveren op het NK clubs! Deze landelijke finale werd gevist aan de Lage Vaart bij Almere, waarvoor 14 hengelsportverenigingen deelname hebben afgedwongen vis knock-out wedstrijden.

Opstelling vismateriaal voor aanvang NK

De straffe en soms vlagerige wind stond dwars over het parcours waardoor het vissen met de vaste hengel van zeer moeilijk tot onmogelijk was waardoor er vaak voor de feeder (werphengel) gekozen moest worden bij de 181 (!) deelnemers. Helaas is bij een enkele dappere visser toch een hengel gesneuveld door een harde windstoot.

De Lage Vaart deed jammer genoeg haar bijnaam eer aan, de “Lege Vaart”. De conclusies uit eerdere trainingssessies aan dit water wezen al duidelijk uit dat de visserij moeizaam zou zijn en de vangsten zeer beperkt. De vangsten waren ook tijdens dit NK ook bedroevend slecht, waarbij de vissers uit de omgeving van Almere zichzelf afvroegen waarop de keuze van de organisatie (sportvisserij Nederland) voor dit water was gebaseerd.

Gelukkig ontbreekt het de vissers van Het Vette Baarsje niet aan een juiste wedstrijd mentaliteit en werden tot het eind van de wedstrijd alle registers open getrokken om een paar vissen te kunnen vangen. Dat dit dan heeft geleid tot een aantal mooie vangsten mag dan ook geen verassing heten. Peter de Lange, Gerjan Pol, en Jan Benjamins deden goede zaken door een grote Brasem te vangen (de Lange zelfs twee!). Omdat de vangsten slecht waren kon een visser met een vangst van slechts enkele honderden grammen toch een flinke bijdrage leveren aan het eindklassement. Jaco Zoon, Hans Jonker, Bé Kleine, Henk Koekoek, André Kluin, Piet de Haan en Henk Gruppen deden om deze reden toch een goede duit in het zakje. Een blik op de eind uitslag leert dat er veel vissers zijn zonder vangst of zelfs een aanbeet hebben gezien.

Voor een visser is niets zo teleurstellend als de aanblik van een roerloze dobber of hengeltop gedurende de gehele wedstrijd. Geert Wolting, Wietse Bakker, Jaap Schonewille, Anno Mulderij en Erik Balduk hebben, ondanks het in de strijd gooien van de alle tot hun beschikbare kennis en kunde op het gebied van de wedstrijdvisserij, geen vis ter weging aan kunnen bieden. Alles op een rijtje zettende, zou het een wenselijke conclusie zijn van Sportvisserij Nederland dat er in het vervolg een betere keuze dient te worden gemaakt aangaande het wedstrijdparcours.

Zeker met alle omstandigheden die het vissen tot een hachelijke onderneming heeft gemaakt in het achterhoofd, is de 7e plaats van Nederland een top prestatie van Het Vette Baarsje, en mogen alle vissers met grote trots hierop terugkijken. In 2020 zal Het Vette Baarsje alles in het werk stellen om de prestatie van 2019 verder aan te scherpen.

Door Henk Boer

Geef een reactie