NIEUWLANDE – Hoe werkt het eigenlijk?” vroeg wethouder Reneman terwijl hij fronsend een bingokaart bestudeerde. Hoe simpel kan het zijn? Bovenste rij, onderste rij en volle kaart. Zo werkt het bingospel, verzuchte ik. “Maar wat doen we dan als iemand zowel de bovenste als onderste rij vol heeft?” Dat leek mij hoogst onwaarschijnlijk maar bingoveteraan Henk Boom overtuigde me van het tegendeel.

Snel gaf hij ons, terwijl het publiek al binnendruppelde, een spoedcursus Bingo draaien. Reneman had ons met de bingo opgezadeld. Voor de zomer waren wij in de Opsteker om het bestuur voor de dorpsvereniging weer in de benen te helpen. “Het kan niet zo zijn dat de gemeente hier de bingo regelt”, zei ik tegen de zaal. Waarop Reneman zei: “maar als jullie vanavond tot een nieuw bestuur komen, dan organiseren wij de bingo.” En belofte maakt schuld.

Ondertussen probeerde wethouder ten Kate de hoofdprijs uit zijn auto te laden. Bij de voorbereiding hadden we besloten dat de beste hoofdprijs een vleesprijs was. Ten Kate kende nog wel een slachter en dus werd er een half varken besteld. Voor de goede orde: dit betaalden wij uit eigen zak. Het varken was netjes verwerkt tot rollades, worst en karbonade, maar bleek evengoed nog een behoorlijk groot en zwaar pakket. “Ik ga hierover het gesprek aan met de burgers”, zei Ten Kate. “Het is aan Nieuwlande of er eentje met de hoofdprijs vandoor gaat of dat we alles delen”. Zo gezegd, zo gedaan. Nieuwlande koos eensgezind voor het delen van de hoofdprijs.

Voor ons was het een hele uitdaging om deze bingo-avond in goede banen te leiden maar we hebben er veel plezier in gehad. Het is echter voor iedereen wel beter dat de bingoprofessionals het nu weer overnemen en dat gaat gebeuren, vanaf 19 november wordt er weer maandelijks een bingo in de Opsteker georganiseerd.

Foto: André Weima

Tekst: Janita Tabak

Door Henk Boer

Geef een reactie