HOOGEVEEN – Historisch Archief Blikfabriek Drenthina is opgericht in mei 2015 en vormt op dit moment een gezelschap van 3 personen die “het cultureel erfgoed” van de Blikfabriek willen vastleggen.

v.l.n.r Johan Klunder, Jannes Kremers en Jan Haagsma

Er is een schat aan historie over de “Blikfabriek” uit Hoogeveen. Daarom vinden wij het ook zo belangrijk om wat ons uit het verleden aan waardevols is nagelaten te verzamelen, bewaren, zo goed mogelijk te beschrijven en digitaal vast te leggen. Op deze manier kunnen wij laten zien dat het verzamelen van historisch materiaal bepaald niet “stoffig” hoeft te zijn en wij de mensen mee kunnen nemen in de tijd van weleer. Hoewel er al het een en ander bekend is over de historie van het bedrijf, blijft er echter nog genoeg te ontdekken of uit te diepen om alles zo overzichtelijk mogelijk te krijgen zodat er een tijdlijn tot stand komt waarin zo veel als mogelijk staat beschreven.

Het ontstaan van het archiveren en de website
Door het toe passen van het concept “Clean Wall polish” binnen ons bedrijf moesten alle wandelpaden binnen het bedrijf vrij zijn van onnodige objecten. Dit betekende dat b.v. de vitrinekasten die er hingen ook weg moesten en vaak waren dit de plaatsen waar oude items in uitgestald stonden. Om ervoor te zorgen dat deze objecten niet verloren gingen zijn we begonnen met het verzamelen van deze items. Eenieder binnen het bedrijf Hoogeveen werd aangegeven dat, mocht men nog oude dingen hebben staan/liggen, deze bij ons kunnen worden ingeleverd zodat het niet verloren zou gaan.

De collectie begon langzaamaan te groeien, en mede door de privécollectie hieraan toe te voegen, ontstond er een tekort aan ruimte. We zitten nu in de portierswoning van weleer die leeg stond en waar meer ruimte beschikbaar was.

Begin 2018 was er een Reünie voor oudgedienden. Deze middag is bij de gepensioneerden zeer goed ontvangen, de vele blijde gezichten, verhalen en de vele anekdotes hebben mij toen doen besluiten om samen met mijn zoon een website te maken over het de blikfabriek “Drenthina” uit Hoogeveen.

In de maand juli 2018 is de site www.archiefblikfabriekhoogeveen.nl online gegaan. Alleen ontbreekt het ons aan “naamsbekendheid” die ervoor kan zorgen dat men op de hoogte is van ons doel en het verhaal rond “Blikfabriek Drenthina “uit Hoogeveen.

De website en het archief hebben voor ons en hopelijk voor alle betrokkenen en geïnteresseerden een historische waarde in de zin van: industrieel erfgoed bewaren voor het nageslacht. Het vertelt je in de tijd gezien: hoe het bussenproces zich ontwikkelde, de vraag naar speciale blikken verpakkingen toenam, het personeel, hun vakbekwaamheid maar ook hun plezier in het werk waardoor het zich verder ontpopte en kansen schiep. Ook heeft het voor ons een ietwat emotionele lading temeer omdat we een onderdeel mochten zijn van dit mooie bedrijf gedurende al die jaren.

Donatie
Wij hopen dat er mensen zijn die nog dingen hebben liggen die voor ons archief een toegevoegde waarde hebben en waar men wel afstand van wil doen om er zo voor te zorgen dat het niet verloren gaat. Dit kan van alles zijn wat ook maar enigszins met de Blikfabriek te maken heeft. Blikjes, foto’s, kleding, gereedschap, enzovoort.

Geef een reactie