HOOGEVEEN – Op 4 oktober aanstaande, is er een historische avond. In de bibliotheek te Hoogeveen. Dit wordt een zeer indringende historische avond. Waarin een van de zwartste bladzijden van Hoogeveen in oorlogstijd wordt losgeslagen.

Het is dit jaar 80 jaar geleden dat de Joodse gemeenschappen van de noordelijke provincies werden opgepakt. Op en rond 2 en 3 oktober 1942. Los van de inwoners van het noorden, werden ook de Joodse werkkampen ontruimd.

Westerbork kreeg in een paar dagen 17.000 nieuwe gevangenen. Albert Metselaar deed onderzoek naar wat er precies in Hoogeveen is gebeurd. En legde bloot wat leidde tot de ondergang van de Joodse gemeenschap. Hij hield zich ook bezig met de rol van burgemeester Tjalma en de onder hem functionerende ambtenaren. Verder zocht hij de dossiers door van andere gemeenten in Drenthe.

Wat deed het verzet, was er al verzet. En hoe is het verzet in de loop van de oorlog omgegaan met Joodse vluchtelingen c.q. onderduikers? Hoe wisten sommigen te overleven? Een van de hoogtepunten van de avond is een live-gesprek met Herman Braaf uit Israël. Samen met Truus Stern de laatste overlevenden van de vooroorlogse Joodse gemeenschap van Hoogeveen.

Verder is er de beschikking over heel wat informatie uit recent openbaar geworden stukken. Die soms een totaal ander beeld op de werkelijkheid geven dan men ons heeft doen geloven.

Vanaf 2 oktober – de dag van een centrale herdenking bij het Joodse gedenkteken aan de Zuiderweg. Is het hele onderzoek naar het wegvoeren van de Joodse gemeenschap van Hoogeveen in te zien. In een gratis te downloaden e-book.

Plaats: Bibliotheek Hoogeveen.
Tijd: inloop 19.00 uur, start 19.30 uur.
Opgeven vooraf: niet nodig. U bent zo welkom. Kosten: er is gelegenheid voor een vrije gift.


Geef een reactie