MEDION DIGITAL CAMERA

HOOGEVEEN – Een indringende avond, waarin de zwarte bladzijden van Hoogeveen in oorlogstijd worden losgeslagen. Het is dit jaar 80 jaar geleden dat de Joodse gemeenschappen van de noordelijke provincies werden opgepakt, op en rond 2 en 3 oktober 1942. Los van de inwoners van het noorden, werden ook de Joodse werkkampen ontruimd. Westerbork kreeg in een paar dagen 17.000 nieuwe gevangenen.

Albert Metselaar deed onderzoek naar wat er precies in Hoogeveen is gebeurd, en legde bloot wat leidde tot de ondergang van de Joodse gemeenschap. Hij hield zich ook bezig met de rol van burgemeester Tjalma en de onder hem functionerende ambtenaren. Verder onderzocht hij de dossiers van andere gemeenten in Drenthe. Wat deed het verzet, was er al verzet, en hoe is het verzet in de loop van de oorlog omgegaan met Joodse vluchtelingen c.q. onderduikers? Hoe wisten sommigen te overleven?

Live-gesprek met Herman Braaf uit Israël
Een van de hoogtepunten van de avond is een live-gesprek met Herman Braaf uit Israël, samen met Truus Stern de laatste overlevenden van de vooroorlogse Joodse gemeenschap van Hoogeveen. Verder is er de beschikking over heel wat informatie uit recent openbaar geworden stukken, die soms een totaal ander beeld op de werkelijkheid geven dan men ons heeft doen geloven.De toegang is gratis! Een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd. Vooraf opgeven is niet nodig. Inloop vanaf 19.00 uur.

Geef een reactie