boekpresentatie over Noordscheschut (1)-1Noordscheschut – In het kader van het 250 jarig bestaan van Noordscheschut, werd zaterdag jl. de aftrap gedaan van de historische week. Dit gebeurde tijdens de uitzending van Hemmeltied. In een goed gevulde Cirkel waren het Hennie Kuier en Lo Dijkstra die de presentatie in handen hadden. Geen Harm Dijkstra dus maar oude bekende Lo Dijkstra.boekpresentatie over Noordscheschut (7)-1

Er was een gezellige sfeer en een komen en gaan van dorpsbewoners. Tijdens de uitzending kwam de tractor met een kar vol voetbalkampioenen van F2 langs om ook live nog even in de uitzending gefeliciteerd te worden.

Onze (huis) jamsessionband zong meerdere keren een lied waaronder een eigen geschreven lied over Noordscheschut. Daarnaast kwamen diverse sprekers aan het woord. In de eerste plaats Ronny Koekoek, voorzitter van Plaatselijk Belang, de initiatiefnemer van het feestjaar. Ook kwam Hilma Hooijer als voorzitter van de commissie 250 jaar Noordscheschut aan het woord over de hoogtepunten van het jubileumjaar. Het grootste hoogtepunt is het theater op het water, gespeeld door de plaatselijke toneelvereniging Mendo en muzikaal ondersteund door de Meulenwiekers. Douwe van de Werf vertelde vol enthousiasme over dit bijzondere gebeuren dat gaat plaatsvinden op 8, 9 en 10 september bij de sluis van Noordscheschut.

Speciaal voor de historische week kwam vanuit Nieuw-Amsterdam de Snikke naar Noordscheschut. Dinsdagmorgen om kwart voor 9 vertrok de eerste groep schoolkinderen. Alle leerlingen van de drie basisscholen kwamen in de daaropvolgende dagen aan de beurt. Op woensdagmiddag en – avond konden de overige belangstellenden meevaren op de Snikke. Maar liefst 4 keer voer de Snikke uit. Eenmaal terug bij de sluis werd er met het klompje gevraagd voor een kleine vergoeding, waarna men een kopje koffie of thee kon kopen met een lekker plakje cake. Dit allemaal verzorgd door Attent en De Soete Suikerbol. Voor de muzikale begeleiding op de middag waren het Henk en Gerton die geheel belangeloos met hun accordeon meegingen aan boord. ’s Avonds was het muziekvereniging Irene die vanaf de wal het publiek en de bemanning wist te vermaken.

Op dinsdagavond was de presentatie van Albert Metselaar over de geschiedenis van Noordscheschut. Voorafgaand aan de presentatie was de boekenpresentatie van een tweetal boeken die zijn uitgegeven. Het eerste fotoboekje Noordscheschut Toen & Nu werd door Paula uitgereikt aan de oudste bewoonster van ons dorp: Mevrouw de Jonge-Kats (96), geboren op 24-11-1919. Paula Benjamins-Terpstra is de initiatiefnemer van dit boekje i.s.m. Plaatselijk Belang Noordscheschut.

Het tweede boek werd geschreven door Albert Metselaar en gaat over de historie van ons dorp. Het eerste exemplaar hiervan werd door Albert uitgereikt aan wethouder Giethoorn.

Vrijdagmorgen vaart de Snikke weer terug in een zes uur durende tocht naar Nieuw-Amsterdam. De historische week is dan ook historie geworden. Noordscheschut kan zich opmaken voor het volgende evenement.

Door Henk Boer

Geef een reactie