Nieuwlande – Engeland, Duitsland, Frankrijk, Italië, België en zelfs de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook Nederland; steeds meer landen zijn in de ban van kefir.

Waar de gezonde zuiveldrank oorspronkelijk uit de Kaukasus komt, wordt de hernieuwde belangstelling voor kefir aangestuurd vanuit het Drentse Nieuwlande.

Nieuwlande is de uitvalsbasis van Bert Mol, als klein jochie letterlijk en figuurlijk grootgebracht met kefir. Nu verdient hij er een gezonde boterham mee. Samen met zijn moeder Martina Mol richt Bert zich op de Nederlandse markt. Samen met jeugdvriend Marco Hilbrink wordt de buitenlandse markt bediend. En met succes.

De wind mee
De Drentse ondernemers hebben de wind mee. De relatie tussen gezonde darmen en gezondheid in het algemeen wordt steeds duidelijker. Dat inzicht heeft onder meer geleid tot een stortvloed aan producten in supermarkten, apotheken en drogisten. De zogenaamde probiotica-producten zouden gezonde bacteriën toevoegen aan onze darmen. Anders dan op kefir lijkt daar het nodige op af te dingen.

Uit onderzoek van het Ierse Teagasc Research Centre blijkt dat het drinken van een bekende zuiveldrank uit de supermarkt amper tot wijzigingen in de samenstelling van de darmbacteriën leidt. Bij de onderzoeksgroep die de zuiveldrank kefir dronk, werd wel een grote positieve verandering gemeten. Kefir is makkelijk zelf te maken en kost een fractie van de Yakult-achtigen.

Yoghurtplantje
“In de jaren zeventig stond in bijna elk Nederlands gezin het kefir- of yoghurtplantje op het aanrecht”, vertelt Bert Mol. “Tegenwoordig zijn kefirkorrels online te koop.” Vanuit Nieuwlande levert Mol wereldwijd uit.

Kefir ontstaat door kefirkorrels aan bijvoorbeeld melk toe te voegen. Door fermentatie ontstaat een friszure, romige melkdrank boordevol gezonde gisten en bacteriën.

Bij fermentatie zorgen bacteriën, schimmels of gisten voor het omzetten van stoffen in een product. Door het omzetten veranderen de zuurgraad, smaak, geur of uiterlijk. Fermentatie wordt toegepast bij het maken van onder meer yoghurt, kaas, bier, brood, tempé, wijn, zuurkool, sojasaus, droge worst en azijn. Voordat de koelkast uitgevonden werd, was het fermenteren van voedsel een van de meest voorkomende methoden om voedsel langer houdbaar te maken.

Geef een reactie