Hoogeveen – Mensen die reizen met De Bij, de stadsbus van Hoogeveen, hebben veel waardering voor de chauffeurs. Uit onderzoek blijkt dat 96% tevreden tot zeer tevreden over ze is, 4% geeft een ´neutrale´ waardering.

chauffeurs-stadsbus- De-Bij (1)-1

Wethouder Jan Steenbergen heeft de chauffeurs daarom in de bloemetjes gezet. “De chauffeurs bepalen het succes van De Bij. Ik doe mijn petje af voor de mannen. Dankzij hen blijven de passagiersaantallen groeien.”

Door een studente commerciële economie is onderzoek gedaan onder in totaal 45 reizigers van De Bij. De waardering voor de chauffeurs scoort het hoogst. Ze worden als behulpzaam en vriendelijk ervaren. Connexxion verzorgt het vervoer van De Bij in opdracht van de gemeente Hoogeveen. Connexxion zet een vaste groep van tien beroepschauffeurs in, waarvan de helft vanuit een samenwerking met werk-leerbedrijf Alescon. De wethouder: “Zo snijdt het mes aan twee kanten: deze mannen hebben prachtig werk, en Hoogeveen heeft zeer gemotiveerde chauffeurs.”

Ook is er waardering voor de service. De chauffeurs helpen zo nodig met in- en uitstappen en men kan instappen tussen de haltes. Verder wordt de ruimte in de bus gewaardeerd, de lage instap, de gezellige sfeer en de lage prijs van 1,- per rit. “Dat scheelt weer parkeerkosten,” is een van de opmerkingen. Mensen kiezen voor De Bij omdat ze het prettig vinden reizen, omdat het goedkoper is dan ander vervoer, en om de service. Als rapportcijfer voor De Bij wordt een 7,8 meegegeven.

Waar mensen tegenaan lopen, is dat de rit ‘te lang’ duurt. Een compleet rondje duurt een uur. “Daar gaan we samen met Connexxion werk van maken. We hebben een nieuwe dienstregeling in voorbereiding,” zegt Jan Steenbergen.

De Bij is een stadsbus voor 8 personen, die sinds medio december 2015 een vaste dagelijkse dienst rijdt van station naar De Weide (lijn 1) en van station naar Krakeel (lijn 2). De Bij blijft maandelijks meer mensen trekken. In juli zijn bijna 3200 reizigers geteld, dat is 10% meer dan in juni. De grootste groep is mensen van 60 jaar en ouder die nog zelfstandig wonen. Ook reizen er relatief veel jonge ouders met kinderen mee. De meeste mensen reizen vaker per week met De Bij. Zij doen dat voor met name boodschappen en winkelen (30%), bezoek familie/vrienden (21%), bezoek Bethesda/medisch 19%, station (16%).

Door Henk Boer

Geef een reactie