HOOGEVEEN – Freddy Uiterwijk Winkel van Foto Anno Bakker schenkt de ruim 100.000 fotonegatieven uit de nalatenschap van de bekende Hoogeveense fotograaf Anno L. Bakker aan de Historische Kring Hoogeveen (HKH). Bestuurslid Henk Jonker heeft in de achterliggende jaren al enkele duizenden negatieven gescand en toen Freddy bekendmaakte dat hij stopte met de zaak, heeft hij ‘bemiddeld’ om deze enorme cultuurhistorische schat veilig te stellen bij de HKH. Namens het bestuur mocht Henk een reischeque aan Freddy en Leny Uiterwijk Winkel overhandigen.

Het bestuur van de HKH is buitengewoon verguld met deze aanwinst. In zo’n tweehonderd mappen over de periode van 1957 tot 1979 zijn de honderdduizend negatieven keurig gerangschikt en hervindbaar opgeslagen. Anno L. Bakker en zijn vrouw hadden een gerenommeerde fotozaak in Hoogeveen. Eerst aan de grote Kerkstraat en later aan de Hoofdstraat. Toen Freddy en zijn vrouw de zaak overnamen verhuisden ze naar de Schutstraat.

Zowel Anno als zijn vrouw maakte ook uit liefhebberij en hobby gedurende vele jaren foto’s van uitzonderlijke kwaliteit in en rondom Hoogeveen. In 2012 organiseerde de Historische Kring Hoogeveen samen met het toenmalig Museum de 5000 Morgen en dochter Berla Bech-Bakker een expositie over Anno L. Bakker.

Foto: Freddy Uiterwijk Winkel (links) ontvangt de reischeque namens de Historische Kring Hoogeveen

BRON: HKH

Door Henk Boer

Geef een reactie