Foto: © 2018 H.Z.V.V

Door: Rob Klooster
EMMER-COMPASCUUM – Hoogeveen heeft zich woensdagavond ten koste van ZVV Dosko weten te plaatsen voor de finale van de noordelijke districtsbeker. In een spannende wedstrijd met een zinderende laatste vijf minuten trok Hoogeveen uiteindelijk aan het langste eind.

Foto: © 2018 H.Z.V.V
Foto: © 2018 H.Z.V.V (Foto Rob Klooster)

Waar Hoogeveen normaal gesproken in de openingsfase nog wel eens de kat uit de boom wil kijken, liet het er ditmaal geen gras over groeien. Al na twee minuten kon Dosko doelman Bakker vissen. Frank Benjamins bediende Linthorst op maat die bekeken afrondde: 0-1. Na de openingstreffer zakte Hoogeveen wél in en bracht Dosko meer energie en fysiek in de wedstrijd. Dit resulteerde al vrij snel in de gelijkmaker waardoor Hoogeveen na tien minuten weer opnieuw kon beginnen. Frank Benjamins was kort na de gelijkmaker dichtbij een treffer, maar doelman Bakker wist knap redding te brengen. Niet veel later moest Blanken aan de andere kant redding brengen op een inzet van Dosko zijde. Drie minuten later werd Blanken wel verschalkt, maar bracht de paal redding. Na deze poging van de gastheren namen de Hoogeveners het initiatief weer over. Veel uitgespeelde kansen wist men echter niet te creëren omdat het tempo te laag lag en de passing nog wel eens te wensen over liet. Kort voor rust was Sander Benjamins dichtbij, maar zijn schot ging hard voorlangs. Een minuut later spatte een poging van Linthorst uiteen op de paal.

Na de rust probeerde Hoogeveen wat vroeger druk te zetten. Verder dan wat afstandsschoten van Linthorst en Sander Benjamins kwam men echter niet. Aan de andere kant kreeg Dosko een vrije trap net buiten de cirkel. Kampman roeide de bal uiteindelijk op de (gemetselde) muur. Doordat Hoogeveen in een te laag tempo bleef spelen, en Dosko loerde op een counter viel maar weinig te genieten. Tien minuten voor tijd onderschepte een Dosko speler een breedtepass waardoor hij alleen door kon op Blanken. Laatstgenoemde wist er uiteindelijk een voetje tussen te krijgen waardoor Hoogeveen in de omschakeling via Frank Benjamins een behoorlijke kans kreeg, welke jammerlijk op de paal belandde. Acht minuten voor tijd kwam Dosko op een 2-1 voorsprong. Bosscha werd stevig van de bal gezet door Gerben Springer die oog in oog met Blanken niet faalde. Kort daarna bleek maar eens dat het niet mee zat vanavond. Een inzet van Frank Benjamins eindigde opnieuw op de paal. De ellende leek voor Hoogeveen nog groter te worden nadat Mulder met geel naar de kant werd gestuurd door scheidsrechter Balta. Hij stopte middels een sliding een veelbelovende Dosko aanval en kon twee minuten gaan zitten. Dosko voerde de druk op maar kwam niet verder dan een afstandsschot. Sterker nog, in de laatste seconden van de man minder situatie kwam Hoogeveen langszij. Frank Benjamins zette met een geweldige assist vanaf de middenlijn zijn broer Sander alleen voor doelman Bakker en faalde niet: 2-2. De laatste drie minuten kon Hoogeveen weer op volle sterkte verder. Dosko leek voor een verlenging te gaan waardoor Hoogeveen geduldig kon rondtikken om toch nog een gaatje te vinden. Dat gaatje kwam er uiteindelijk ook. Bosscha stuurde twee man het bos in en gaf mee aan Sander Benjamins die vervolgens Linthorst bij de tweede paal op maat bediende: 2-3. Dosko ruilde de keeper in voor een extra veldspeler om zo nog de gelijkmaker te kunnen forceren. Ze speelden dit echter zo slecht uit dat Mulder uiteindelijk vanaf eigen helft aan alle onzekerheid een einde kon maken 2-4.

Zo plaatst Hoogeveen zich uiteindelijk moeizaam voor de bekerfinale die op 20 april in het Activum gespeeld zal worden. De tegenstander komt uit de andere halve finale die tussen Drs. Vijfje 2 en Oranje-Nassau 2 gaat.