Hoogeveen – Een ervan is het blazen op de sjofar, de Bijbelse bazuin, tijdens het Joodse Nieuwjaar. Vanaf ongeveer 1755 heeft Hoogeveen een Joodse gemeenschap gehad, groot genoeg om vieringen te houden, en zal die bazuin hebben geklonken.

bazuin-monument-sjofar-joods

Keer op keer vulden de klanken de ruimte en drongen door tot in de harten van de toehoorders. In de oorlog werd hij tot zwijgen gebracht. Jaren geleden al weer, is de traditie opgepakt, op de vooravond van het Joodse Nieuwjaar, maar eigenlijk daarmee op het beginpunt zelf, want als het donker wordt, dan begint in de traditie de nieuwe dag.

Nu is het een vooruitkijken naar een nieuw begin in zijn algemeenheid, en samen een nieuw begin vieren in het klein. Hier en nu. Een vieren samen met al die mensen die in welke problemen dan ook een doorstart willen maken, niet bij de pakken neerzitten.

Een vieren en vooruitzien voor al diegenen die het zelf niet meer kunnen doen, maar ooit bij de Grote Bazuin verzameld zullen worden. Daarmee is het een religie-overstijgende gedachte. Al weer vele jaren geleden is de traditie opnieuw in Hoogeveen opgepakt. Er wordt geblazen bij het Joodse monument aan de Zuiderweg. Om de stem van de hoop niet te laten zwijgen. Er worden enkele woorden gesproken.

Een schaal met appeltjes en honing gaat rond, het zoet en het zuur dat te verwachten is. U bent van harte welkom. Juist om SAMEN een nieuw begin te maken.

Zondag 2 oktober, 19.30 uurs
Aan de Zuiderweg.
Organisatie: Bazuincentrum en GNI

Nadere informatie: albertmetselaar@home.nl

Door Henk Boer

Geef een reactie