HOOGEVEEN – Een verfrissende duik in de wereld van pramen, punters, bokken en meer. Een speurtocht met veel beeldmateriaal door het Hoogeveen van weleer. Dat is de inzet van dinsdagavond 14 mei aanstaande, in de bibliotheek van Hoogeveen. U bent welkom vanaf 19.00 uur en de presentatie begint om 19.30. Aan het begin van deze avond wordt het nieuwe boek gepresenteerd, waarin het onderzoek naar de werven voor houten schepen is vastgelegd. Wie voor dinsdagavond het boek bestelt via veldeling@hotmail.com krijgt het gratis thuis, zonder bezorgings- of verzendkosten.

Ooit verscheen een literatuuronderzoek over de Hoogeveense schipperij en de scheepswerven. Albert Metselaar had tussentijds de handschoen opgenomen om dit te voorzien van een bronnenonderzoek. Het gevolg is geweest dat bijna alles wat we momenteel algemeen denken te weten over de Hoogeveense scheepswerven en scheepsbouwmeesters op de schop kan.

Het bleek een bloeiende en boeiende wereld van kleine ondernemers, die begonnen in de reparatie van schepen uit Nordhorn. Vervolgens gingen ze zelf diverse typen op de hellingen zetten. Ook toen na 1880 de turfgraverij in Hoogeveen en omstreken zijn betekenis verloor, wisten de scheepswerven zich nog jarenlang te handhaven. Maar zoiets kun je alleen vertellen en in beeld brengen, als je ook vertelt over de Hoogeveense Vaart, de diverse typen schepen, de turfhandel in Zwartsluis en de
mensen er omheen. Dat gaat dan ook gebeuren dinsdag aanstaande.

De plaatsen waar de werven lagen zijn nog nauwelijks als zodanig te herkennen. En hoeveel waren het er eigenlijk? Het koste jaren om dat allemaal in kaart te brengen. We gaan op in de wereld van de pramen, de punters, de bokken en meer.

Waar en wanneer?
Bibliotheek Hoogeveen, Willemskade 27
Dinsdag 14 mei: 19.30 uur
Voor meer informatie: albertmetselaar@home.nl of 0528 275584

Door Henk Boer

Geef een reactie