Hoogeveen – Op maandag 27 april, de dag dat onze Koning zijn 48ste verjaardag vierde bracht het Hoogeveens Christelijk Mannenkoor (HCM) weer een prachtig, maar ook verrassend Oranjeconcert, uitgevoerd in de Grote Kerk, Grote Kerkstraat 40 te Hoogeveen.

Door Gerrit Benjamins:

Hoogeveens Christelijk Mannenkoor
Hoogeveens Christelijk Mannenkoor

Als traditioneel gebruikelijk rond of op Koningsdag (voorheen op Koninginne dag) bracht ook dit jaar het HCM weer een prachtig Oranjeconcert ten gehore. Dit keer was het toch een verrassend repertoire dat HCM onder de bezielende leiding van Gezinus Veldman had in gestudeerd. Uiteraard werd geopend met het eerst en zesde vers van het Wilhelmus, waarbij het publiek uit volle borst meezong. De avond werd geopend door de nieuwe voorzitter Bieuwko Pruis (sinds de ALV 16 maart jongsleden.) Een speciaal moment had hij voor de nieuw gedecoreerden. Deze werden toegezongen met ‘Lang zullen ze leven’. Na het gebed, gaf hij het woord aan presentatrice Henny Greevink die als vanouds de te brengen stukken aankondigde. Om in de trant van het Koninklijk bezoek aan de Grote Kerk in Dordrecht, waar enkele stukken van J.S. Bach ten gehore werden gebracht, opende ook het HCM met een stuk van J.S. Bach ‘Jesus bleibet meine Freude’. Daarna ‘Vertrouwen’ van H. Ludwig en het bekende ‘Benedictus’ uit the Armed man, a mass for peace, van K. Jenkins. De eerst solo, uitgevoerd door slagwerker Hendrie Westra op de Marimba een medley van ‘Heer U bent mijn leven, de zin van mijn bestaan.’ ‘k Stel mijn vertrouwen op de Heer mijn God’ en ‘Kom in mijn hart, Heer Jezus’. Vervolgens bracht het koor het mooie ‘De hand van God’ van L. E. Laninga-v.d.Veer, het ‘Soon and very soon’ van A. Crouch en het over bekende lied ‘Walk in the ligh ’van K. Rande ten gehore. De tweede solo Invention nr. 1 van J. Mulder, werd uitgevoerd door Hendrie Westra op de Marimba en begeleid door Gezinus Veldman. Vervolgens thema uit ‘Schindler’s list’ van J. Williams, werd uitgevoerd door Hrayr ter Sargsyan op zijn viool en begeleid door Gezinus Veldman.

Dat HCM juist rond deze tijd van feestvieren ook het herdenken niet wil laten vergeten, had het koor een viertal liederen ingestudeerd passend bij de gebeurtenissen zo‘n 70 jaar geleden. Met ‘De stilte in mei’ en ‘Drents wichtie’, de declamatie hierbij werd gesproken door Iris Koekoek, werd de oorlog aangehaald, maar toch ook dat de vrede in een ieder mag groeien. Om vervolgens uit volle borst te zingen van de bevrijding met het lied ‘Bevrijding’ van P.P.Hawinkels. daarna werd het echt feestelijk met het lied ‘Koning en Koningin’, waar Gezinus de tekst en de muziek heeft gemaakt. De derde solo ‘Czardas (Monti)’ werd uitgevoerd door Hrayr ter Sargsyan op zijn viool en begeleid door Gezinus Veldman. Toch een verrassend stuk was ‘Verdronken vlinder’ van L. Nijgh en B. de Groot, dat HCM op een gevarieerde verrassende manier ten gehore bracht. Met aansluitend ‘Van wolken en water’ van Vangelis, hoe Nederlandser kun je het hebben, vooral als Gezinus Veldman het arrangement ervan verzorgd. De laatst solo acts ‘Recuerdos de la Calahuayo (Peru) en Allegro Collectivo (Gezinus) werden door de drie musici uitgevoerd. Toch steeds prachtig hoe Gezinus op zijn elektrische piano de andere twee musici ondersteund en aanvult. Naar het eind van het concert lopend, bracht HCM drie stukken ‘One hand, one heart’, van S. Sondheim, ‘Amigos para siempre’ van A.L. Webber en D. Black en het ‘Anthem’ uit Chess van T. Rice, waarbij de liefde en vrede in ieders hart mag groeien en aanwezig mag zijn.

Ja, dan alweer het einde van een prachtig en verrassend concert werden de solisten, Iris Koekoek en Henny Greevink‘ bedankt en kregen een bloemetje uit handen van voorzitter Bieuwko Pruis. Het publiek werd daarna nog verrast met de uitvoering van ‘Hallelujah’ van K. Oshrat en S. Orr. Het publiek dat ondanks de vele festiviteiten in het centrum van Hoogeveen goed vertegenwoordigd was, beloonde de solisten en het mannenkoor met daverend applaus voor het gebrachte concert. Dat de hand van Gezinus in alle gebrachte stukken doorklonk is bewonderenswaardig en knap gedaan. Ook HCM mag weer trots en gelukkig zijn met dit optreden. Onewordt bespeelt door Gezinus M. Veldman en de presentatie is in handen van Henny Greevink.

Door Henk Boer

Geef een reactie