HOOGEVEEN – Voor de veertiende keer wordt het Hoogeveen Open internationaal damtoernooi gehouden door Stichting Damvrienden van Hoogeveen in samenwerking met damclub HDC Hoogeveen. Ook dit jaar (voor de vierde keer) vindt het damspektakel plaats in de ruime sportzalen van MFC De Magneet. Het toernooi, dat van 14 t/m 19 augustus plaatsvindt met 120 dammers op de deelnemerslijst, is het grootste zomertoernooi van Nederland.

Titelverdediger
De vijfvoudig wereldkampioen dammen Alexander Schwarzman, uitkomend voor Israël, gaat zijn titel proberen te verdedigen. Vorig jaar deed hij voor het eerst mee. Hij maakte zijn debuut meer dan waar. Collega-grootmeesters Aleksej Domchev uit Litouwen (tweede) en Guntis Valneris uit Letland (derde) kwamen een punt te kort op hem. Schwarzman is de hoogste geklasseerde speler op de deelnemerslijst. De nummer twee positie wordt bezet door grootmeester Jitse Slump uit Breda. Slump, tevens verbonden aan TeamNL KNDB, doet voor negende keer mee aan het Hoogeveen Open. Nog nooit heeft hij het toernooi op zijn naam weten te schrijven. Slump kijkt al uit naar de leuke strijd: “Ik doe elk jaar zonder uitzondering aan het Hoogeveen Open mee omdat het gewoon het perfecte zomertoernooi is. Het toernooi is altijd goed georganiseerd en het deelnemersveld is mooi gemixt met jong en oud. Daarnaast is het leuk om (oud)bekenden weer eens terug te zien achter het dambord.” De derde positie wordt bekleed door de trouwe en sympathieke Litouwse grootmeester Domchev en ook de Senegalese grootmeester Ndiaga Samb komt naar Hoogeveen.

Hoogeveense eer
Internationaal meester Michel Stempher van damclub HDC Hoogeveen bezet de vijfde startpositie en heeft van alle HDC’ers de hoogste rating. Stempher gaat er alles aan doen om de ‘Hoogeveense eer’ hoog te houden en hoopt de grootmeesters flink zand in de ogen te strooien. “Mijn doel is om een podiumplek te bemachtigen. Wel een uitdagend doel, want het deelnemersveld is vanouds sterk bezet. Zo doen ook veel Hoogeveens opgeleide toptalenten mee. Ik ben zeer benieuwd hoe zij het doen.” Podiumvrees heeft Stempher niet, want hij werd in 2021 tweede tijdens het Heerhugowaard Open en in 2022 tweede in het zomertoernooi van Brunssum.

Opkomende jeugdtalenten
De organisatie heeft ook weer acht opkomende jeugdtalenten uitgenodigd die hun eigen toernooi spelen. Ook dit jaar met internationale allure, want twee jeugdspelers komen uit Curaçao en een uit Tsjechië. Ook doen twee Hoogeveense jeugdspelers mee, namelijk Chantal van Santen en Bram Fernhout. Zij zullen vooral ervaring opdoen met het spelen van lange partijen.

Volg het live
Zes dagen lang wordt er volop gedamd door een palet aan damliefhebbers. In totaal worden acht rondes gespeeld. Op de dinsdag en donderdag vinden dubbele rondes plaats. De opening is op maandag om 12:30 uur en de sluiting op zaterdag o 15:00 uur. Het Hoogeveen Open heeft de beschikking tot 10 live-borden. De partijen worden op het internet uitgezonden en zijn te vinden op de toernooiwebsite: www.hoogeveenopen.nl. De echte dammers aan het werk zien kan ook. Kom dan op een van de speeldagen langs bij MFC De Magneet (Grote Beer 20). De toegang is geheel gratis.

Het toernooi wordt mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Basalt Bouwadvies, Gemeente Hoogeveen, SWC Krakeel, Bruins Administratiekantoor, Bouw- en klusbedrijf Louis, Eye-T Webdesign en HDC Hoogeveen.

Geef een reactie