Hoogeveen – De in Hoogeveen woonachtige componiste Sonja Schwedersky werd recent op de nieuwjaarsborrel van Donemus geïnterviewd naar aanleiding van haar nieuwste compositie Dense Sticky Content. Het betrof een werk voor klarinet en piano, geschreven in opdracht van Theo Diekman. Deze amateurklarinettist wilde graag een werk voor zichzelf om te gebruiken tijdens lezingen én om te kunnen schitteren tijdens zijn aanstaande C-examen.

Sonja Schwedersky en Theo Diekman

De compositieopdracht kwam tot stand via Compose4You, een gezamenlijk platform van Donemus en Geneco. Donemus is dé uitgeverij voor Nederlandse muziek. Geneco is de beroepsvereniging van componisten in Nederland. Via Compose4You kunnen particulieren of bedrijven een eigen compositie bestellen. Dat kan een groot of klein werk zijn, voor één of meer instrumenten of voor een heel orkest. Theo Diekman is een internist, werkzaam in Deventer, die regelmatig lezingen geeft voor grotere groepen artsen en tijdens een van zijn lezingen werd hem gevraagd de lezing te ondersteunen met een toepasselijk stuk muziek. Dit bracht hem op het idee daarvoor een speciaal werk te laten schrijven. De titel van de compositie werd door hem bedacht. Omdat Theo binnenkort ook het C-examen voor amateurmusici gaat doen, wilde hij deze moeilijkheidsgraad graag terugzien in de compositie.

Sonja Schwedersky woont sinds 2014 in Hoogeveen. Naast haar werkzaamheden als componist geeft Schwedersky vioolles aan huis en heeft zij haar eigen tekstbureau: de Schrijverije.
De muziek van Schwedersky is tonaal en ligt dus gemakkelijk in het gehoor. In 2015 schreef zij in opdracht van de 6-jarige Klara Khomskii een pianoconcertje dat in 2015 tijdens Klassiek op het Amstelveld in Amsterdam in première ging. Klara is het alom bekende wonderkind uit Hamburg en wordt ook wel het Mozartmeisje genoemd.
Schwedersky schrijft werk in opdracht voor alle soorten instrumenten en ook voor zang. De opdrachtgever mag zelf de naam van het werk kiezen en het werk wordt uitgegeven bij Donemus Beheer. In 2016 won Schwedersky in Amerika de Signature Music Prize voor haar gehele oeuvre. Meer weten of zelf een compositie bestellen? Kijk op de website www.sonjaschwedersky.nl voor informatie en tarieven.

Geef een reactie