Hoogeveen – De Hoogeveense Dam Club organiseerde afgelopen zaterdag voor de tweede maal de finale schooldammen van Nederland in het Roelof van Echten college. Afgelopen jaar werd de welpenfinale georganiseerd, winnaar de Krullevaar, en dit jaar werd het de pupillenfinale.

damscholen komen iets tekort-1

Vooraf was duidelijk dat de twee Hoogeveense scholen, Calvijnschool en Krullevaar, mee zouden strijden voor de topplaatsen. Grootste concurrenten waren de Michaëlschool uit Groningen en de Montessorischool uit Wageningen. Na een maximale overwinning voor beide Hoogeveense scholen in de eerste ronde kwam voor de Krullevaar al direct de grote confrontatie met de Montessorischool. In een spannende partij gingen ze met 5-3 ten onder waarna de Calvijnschool in de derde ronde mocht proberen de Montessorischool pootje te lichten. Twee nederlagen werden gecompenseerd met twee fraaie overwinningen waardoor de partij in evenwicht bleef.

Ook de Michaëlschool werd door de Calvijnschool op remise gehouden. De vijfde ronde was beslissend met beide Hoogeveense scholen tegen elkaar en de Michaëlschool tegen de Montessorischool. Het werden twee buitengewone boeiende partijen met als glorieuze winnaar de Montessorischool. Zij wonnen met 5-3 evenals de Krullevaar van de Calvijn.

De Krullevaar op haar beurt moest in de volgende ronde de winst aan de Michaëlschool laten. De eindstand was in feite hiermee vastgesteld. De Calvijnschool liet in de laatste partij de winst lopen waardoor zij het podium misten. De Montessorischool werd kampioen, voor de Michaëlschool en de Krullevaar. De Calvijnschool eindigde op een ondankbare vierde plaats.

Wethouder Anno Wietze Hiemstra van de gemeente Hoogeveen reikte de prijzen uit en complimenteerde alle schooldammers voor hun prestatie van die dag.

De welpenfinale werd in IJsselstein gespeeld. De Calvijnschool was de enige school uit Hoogeveen die deze finale bereikte. Zij eindigden op een verdienstelijke zesde plaats.

Door Henk Boer

Geef een reactie