HOOGEVEEN – Curaçao / Willemstad – Gisteren is het wereldkampioenschap dammen voor vrouwen voor de Hoogeveense damster Lisa Scholtens (18) echt begonnen. Ze maakt met dit WK haar debuut op het hoogste niveau. Van de 16 deelneemsters heeft zij de 13e positie op de ratinglijst. Titelfavoriet is zij op papier niet. Lisa komt voor de mooie en leerzame ervaring.

Het toernooi vindt plaats in een groot winkelcentrum ‘Sambil’. De dammers zitten in een enorme loods waar drie toernooien worden gehouden. Naast het WK voor vrouwen, spelen de mannen ook het WK en voor de echte damliefhebbers vindt er een open toernooi plaats. Ideaal zijn de omstandigheden niet. De speelzaal is verre van stil door de enorme airco’s en de techniek om de partijen live te volgen laat het (nog) afweten. De organisatie kampt nog met wat opstartproblemen. Hopelijk wordt dit in het vervolg van het WK beter.

Voor Lisa maakt het allemaal niet uit, want zij sluit zich af van alle problemen en focust rustig op haar partij. In alle rust bereidt zij met haar trainer en coach Zainal Palmans, ook van de Hoogeveense Damclub, de tegenstandsters voor. “Ik pas mij aan de omstandigheden aan. Veel invloed heb ik niet op de organisatie of wat dan ook. Ik wil gewoon lekker dammen”, zei Lisa voorafgaand de eerste ronde.

Door de hoofdarbiter werden de paringen voor de eerste ronde verricht. In de eerste ronde trof ze Katarzyna Stanczuk uit Polen. Stanczuk is Internationaal Meester bij de vrouwen. Lisa ging fel van start met een aanval. De Poolse had weinig in te brengen om de aanval goed tegen te spelen en speelde de hele tijd met nadeel. Lisa voerde de druk continu op om in het late middenspel toe te slaan met een drievoudige oppositie. “Ik ben erg tevreden over mijn eerste ronde. Een mooie start van het WK”, glunderde Lisa na afloop van de partij.

In de tweede ronde treft zij de Oekraïense ‘muur’ Olena Korotka. Het WK duurt tot en met 13 oktober. Elke dag wordt een partij gespeeld, behalve op maandag 2 oktober, dan vindt er een dubbele ronde plaats. Op dinsdag 3 oktober en 10 oktober hebben ze een rustdag. De uitslagen en partijen zijn te vinden op toernooibase.kndb.nl.

Geef een reactie