Ook Nick Waterink wint zijn halve finale.
Met groot machtsvertoon hebben de Hoogeveense pupillen huis gehouden in de halve finale poule in Hoogeveen. De vijf deelnemers die zich voor de finale geplaatst hebben, zijn allen lid van de Hoogeveense Dam Club.

DSC04606 (2)

Winnaar van de halve finale werd verrassend Matthijs Jonkman. Hij speelde op beide toernooien supersterk en moest slechts twee remises toestaan. Dit lukte alleen Sander Staal en Wouter Sosef. Wouter werd tweede. Na een valse start, verlies tegen Max Doornik, herstelde hij zich subliem. Alleen Matthijs wist hem in de laatste ronde nog van de winst af te houden. Roland Kreeft, nog welp, kende een matige eerste dag met o.a. verlies tegen Matthijs maar met vijf uit drie herstelde hij zich keurig op de tweede dag.

Hetzelfde kan gezegd worden van Stef Schep. Ook hij had een matige eerste dag maar op de tweede verraste hij eerst Elisabeth Kramer met een venijnige combinatie om vervolgens door te stomen. De vijfde HDC’er die de finale bereikte was Nicole de Vries. De runner-up van de laatste finale had het zwaar. Zij moest telkens diep gaan om de punten binnen te halen. De finaleplaats stelde zij in de laatste ronde veilig door haar naaste concurrent Sander Staal te trakteren op een viervoudige oppositie.

Voor de Groningers liep het toernooi dramatisch af. Sander en Max speelden het hele toernooi mee in de top vijf maar door hun verliespartij in de laatste ronde misten zij de boot. De piepjonge Gerard Kramer speelde wel een fantastisch toernooi. Hij kwam uiteindelijk nog in punten gelijk met zijn twee ploeggenoten. Dit in tegenstelling tot zijn zus Elisabeth die als één van de favorieten van start ging maar uiteindelijk slechts op een 15e plaats te eindigen. Ook de zusjes Jasmijn en Lisa Scholtens grepen naast de finaleplaatsen. Jasmijn had een sterke eerste dag maar de tweede dag verliep dramatisch. Lisa wisselde goede partijen met matige af en bleef evenals haar zus een punt achter het Groningse drietal.

De overige Hoogeveense deelnemers hebben vooral meegedaan om ervaring op te doen. Zij weten nu ook wat het is om op dit hoog niveau te acteren. Vera Brunink kwam als “best of the rest” uit de bus. Vooral de tweede dag kwam zij goed voor de dag. Helaas moest Leon Kruizinga de tweede dag laten schieten. Hij had op de eerste dag sterk gespeeld; met ook een goede tweede dag had hij nog ver kunnen komen. Wessel Top, Lisanne Stap, Leon Wassen en Dennis van Santen speelden over het algemeen te snel en je weet dan dat de punten je niet in de schoot geworpen worden. Hopelijk is het een goede leerschool geweest voor een volgend toernooi.

De junioren in Hoogeveen maakten er geen fraai toernooi van. Ieder probeerde van Marieke Altena te winnen en de rest remise te spelen. Dit plannetje lukte alleen Jorne Huiting niet waardoor hij samen met Marieke afviel voor de finale. Floris Tol, Tom Knapen en Nick Waterink waren daarmee geplaatst voor de finale. Barrages moesten vervolgens nog de ranglijst bepalen. Nadat Floris en Nick remise gespeeld hadden, won Tom van Floris. In de allesbeslissende partij won Nick van Tom en kon met de grote beker naar huis.

Door Henk Boer

Geef een reactie