HOOGEVEEN – Als het aan de inwoners van de gemeente Hoogeveen ligt, krijgt een nieuw te bouwen zwembad een grote waterglijbaan. Dat blijkt uit een onderzoek van PvdA Hoogeveen waar 1.114 mensen aan hebben deelgenomen. Meer voorzieningen voor de oudere jeugd (12-18 jaar), ruimere openingstijden voor vrij zwemmen of baantjes trekken én een buitenbad staan ook hoog op de wensenlijstjes.

Zwembad De Dolfijn werd in 1969 geopend. “Uiteraard hebben er sindsdien diverse renovaties plaatsgevonden”, vertelt PvdA-fractievoorzitter Stan van Eck, ”maar het is nu de hoogste tijd om te kiezen voor nieuwbouw. Het bad heeft duidelijk zijn langste tijd gehad. De jaarlijkse onderhoudskosten en exploitatietekorten lopen ook steeds verder op.” De PvdA wil zich samen met andere partijen in de gemeenteraad sterk maken voor een nieuw zwembad. Om te achterhalen wat de wensen van de inwoners zijn met betrekking tot het nieuwe zwembad heeft de partij een online peiling uitgezet.

Meer voorzieningen voor oudere jeugd
Tussen eind december en half januari werd het onderzoek van de PvdA door 1.114 mensen ingevuld. Op de vraag welke recreatieve voorziening belangrijk zijn binnen in het nieuwe zwembad kiest 81 procent voor een grote waterglijbaan. Dichtbij elkaar op de tweede en derde plaats volgen speelvoorzieningen voor peuters/kleuters met 71 en speelvoorzieningen voor oudere jeugd (12-18 jaar) met 70 procent.
Buiten bij het nieuwe zwembad wordt een ligweide erg belangrijk gevonden (70%). Ook wordt veel waarde gehecht aan een waterpark voor oudere jeugd (68%).

Buitenbad en ruimere openingstijden
Het huidige zwembad heeft drie baden (instructiebad, recreatiebad en wedstrijdbad). Gevraagd is naar de wensen ten aanzien van een nieuw zwembad. Als extra een buitenbad, is een wens van 62 procent van de deelnemers aan het onderzoek. Iets meer dan de helft wil ruimere openingstijden voor vrij zwemmen en baantjes zwemmen. Bijna de helft ziet graag een zwembad met een open wand zodat je zomers zo van de ligweide het zwembad in kunt.

De meeste mensen hebben geen voorkeur voor een locatie. Als het maar redelijk centraal in Hoogeveen is, zegt 58 procent. Twaalf procent kiest specifiek voor de plek waar voorheen Maxx Sport gevestigd was (Terpweg) en elf procent kiest voor de oude atletiekbaan (De Vos van Steenwijklaan). Slechts zeven procent is gehecht aan de huidige locatie van De Dolfijn (Bentincksdijk).

Door Henk Boer

Geef een reactie