Foto: Martin Schonewille

(Nederlandse versie)

’T Ogeveine – Regionieuws Hoogeveen (het neis uut de eigen buurte) hef zoe goed ewest het deurgeefstokkie veur mèensen die hèur onbetaald inzet veur menaar deur te geven an een nei adres. Dat is de warkgroep van ’t Ogeveine van het Huus van de Taol eworden, en niet allint de net benuumde taal-schulte van ’t Ogeveine Yvonne Biel, maor het hiele groepie dat onbetaald bezig is mit het onder de andacht bringen daorvan, 8 mèensen stark. 

Foto: Martin Schonewille

“Bij het aoverdragen van het wark van taolschulte is het zo daj een echte stok oppakt en daormit in dienst esteld bint”, vertelt Yvonne. De groep nèump vandage ok letterlijk de deurgeefstok aover van het Regionieuws Hoogeveen.
Um an te geven dat ze het de muite weerd viendt dat het Drèents blievend onder de andacht hölden wordt. In ’t Ogeveine tuurlijk veur het Drèents van ’t Ogeveine.
Daorumme schrif Yvonne Biel ok tweiwekelijks (op donderdag) een stukkie in het Drèents op de neisbladen van Regionieuws Hoogeveen.

Maor de warkgroep döt meer. Zo bint der in de ‘meertmaond, streektaolmaond’ in wel 30 van de 39 basisschoelen in de gemiente veur elèzen in het Drèents en koomt ze ok graag in verzorgingshuzen um een midddag veur te lèzen of te vertellen. Daor bint de mèensen barre bliede mit. De warkgroep wil dan noe ok graag weten van de instellings wele der belang bij hef dat ze langes koomt. Um jonge mèensen der bij te kriegen, dat is niet makkelijk. De warkgroep zet wel kaansen um dat te doen mit neie muziek in het Drèents. Kiek maor es naor Mooi Wark en Isa Zwart en zo.

De warkgroep van ’t Ogeveine kan hölpe gebruken van ‘keurnoten’, vertegenwoordigers in een dorp of een woonwieke, en in oonze gemiente veural in de butendorpen. Een grotere warkgroep kan nog meer doen veur meer mèensen, um an het wark te gaon mit het onder de andacht bringen van het Drèents, in de muziek of op schoelen.

Het Huus van de Taol is an het wark in alle Drèentse gemienten. Ze zegt der zölf van: “Het Huus van de Taol is de streektaolorganisatie die het actief en passief gebroek van de Drentse taol in de miest briede betiekenis anpidjert. De missie is körtweg: het stimuleren van het Drèents deur een hiele koppel activiteiten te doen. Het Huus van de Taol vindt de streektaol slim weerdevol oet cultureel én taolkun-dig oogpunt. Het is een mandielig bezit waor wij met mekaor zunig op weden moet.”

Vertaling door Albert Metselaar

Geef een reactie