‘Reünie is een erkenning en waardering voor oud-HZVV 1’
Hoogeveen – Oud-spelers van de kampioensteams van HZVV 1 uit de seizoenen 1964/1965 en 1969/1970 zijn zaterdag 1 april voor het eerst te gast op het sportpark Bentincksdijk voor een bijzondere reünie. Sommige coryfeeën van destijds komen na vijftig jaar weer op het terrein waar ze in een heel andere tijd triomfen vierden in de roodwitte kleuren van de Hoogeveense Zaterdag Voetbal Vereniging. Oud-doelman van HZVV 1 Arie Kuik en voorzitter van de Rood Witten Reinier de Boer zijn de organisatoren van deze unieke reünie.

Reinier de Boer (links) en Arie Kuik verheugen zich op de reünie van HZVV 1 uit 1965 en 1970. (foto: Roelof Olde)

Arie Kuik keepte 21 jaar in het eerste elftal van HZVV en op 14-jarige leeftijd speelde hij in 1960 bij BSVV al zijn eerste wedstrijd in de hoofdmacht. ‘Toen ik in B1 en A1 speelde, voetbalde ik zo nu en dan ook wedstrijden in het eerste mee, maar vanaf het seizoen 1961-1962 was ik de vaste doelman van het eerste elftal.’ In het seizoen 1964/1965 werd HZVV na een tumultueus duel bij Elim kampioen van de vierde klasse. ‘Er zal nog lang nagepraat worden over die wedstrijd, want we maakten in de laatste minuut 0-1. Tot op de dag van vandaag weet ik niet wie het doelpunt heeft gemaakt. Dat zal op de reünie wel duidelijk worden, hoop ik. Van dit kampioenselftal komen twaalf spelers naar de reünie. Drie begeleiders en twee spelers zijn ons ontvallen.’ In 1970 werd HZVV kampioen in de derde klasse na twee beslissingswedstrijden. ‘Na dat seizoen werd de eerste klasse geformeerd, zodat HZVV in de tweede klasse op het een na hoogste niveau speelde en dat was een knappe prestatie’, zegt Reinier de Boer, die een jubileumboek van HZVV schreef en geïnteresseerd is in de historie van de club. Van de ploeg die in 1970 de titel won komen ook twaalf spelers naar de reünie op 1 april. Bé Zwiggelaar, Koos Dijkhuis, Wim Bisschop, Jan Kat en Arie Kuik maakten deel uit van beide elftallen. Vijf spelers en twee begeleiders van dit elftal zijn inmiddels overleden.

Arie Kuik liep al jaren rond met het idee deze kampioenselftallen bij elkaar te brengen en vorig jaar juli hakte hij de knoop door en nam hij samen met Reinier de Boer de organisatie op zich. ‘Ik heb veel bijzondere herinneringen aan deze twee elftallen. Ik heb met sommige jongens heel lang samen gespeeld. Ik denk met veel plezier aan deze tijd terug en ik vind het fantastisch om deze jongens na lange tijd weer te ontmoeten. Ik kijk er naar uit en misschien ontstaat er iets moois uit’, zegt Kuik. Reinier de Boer stond in 1970 als negenjarig jongetje waarschijnlijk langs de lijn, maar hij moet het vooral hebben van de hilarische verhalen en vergeelde foto’s. ‘De reünie is een erkenning voor deze spelers. Zij hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de club. Ik vind het ook belangrijk dat de club deze mensen niet uit het oog verliest, want haast niemand kent ze meer. Ik zie het ook als een waardering van de club voor hun prestaties,’ vindt De Boer.

Verschillen
Er zijn duidelijk verschillen aan te wijzen tussen beide elftallen. ‘Ja, in 1970 was de organisatie rond het elftal veel beter. Alles was iets verder. We reisden voor het eerst met een grote bus en er kwamen al spelers van buitenaf. Het was de opbouwtijd van de club, er kwam steeds meer structuur in de club. In 1965 vertrokken we nog naar een uitwedstrijd vanaf de kiosk op de Hoofdstraat. Vijf jaar later was het sportcomplex het ontmoetingspunt’, zegt Arie Kuik, die aanbiedingen van PEC, GVAV en Heerenveen afsloeg.

Tussen 12.00 uur en 12.30 uur worden de HZVV-helden van weleer ontvangen in het supporterscafé in de kantine van HZVV. Daar hangt de hele geschiedenis van de 86 jaar oude club aan de muur in foto’s en kunnen er herinneringen opgehaald worden. ‘De nadruk ligt op ontmoeting, maar we bekijken ook HZVV-PKC ’83. De overige programmaonderdelen blijven een verrassing’, zegt Arie Kuik. De opkomst is boven verwachting, want maar liefst veertig reünisten zullen aanwezig zijn. ‘Vooraf zouden we met 25 personen al blij zijn geweest, maar een dergelijke grote opkomst is geweldig. De vele enthousiaste reacties hebben ons erg gestimuleerd. We hebben met veel plezier aan de organisatie gewerkt’, zegt Reinier de Boer. Beide heren verwachten een gezellige dag. ‘Sommigen zullen elkaar verbaasd aankijken en uitroepen: ben jij dat? We hopen dat de anekdotes over de tafel zullen vliegen en dat er lang over nagepraat zal worden. Het is toch prachtig om elkaar na een lange tijd weer te zien.’ De voorbereiding heeft driekwart jaar in beslag genomen en in de laatste weken kwamen de twee organisatoren wekelijks bijeen om de puntjes op de i te zetten. ‘In grote lijnen is alles klaar. Het was veel werk, maar we deden het graag. We hopen op positieve reacties en dat de reünie een vervolg krijgt. Misschien raken sommige oud-spelers weer betrokken bij de club en zullen we sommige oud-spelers vaker zien op het sportveld. Het begint nu echt te leven en we hebben beiden al gedroomd over het verloop van de reünie met wisselend resultaat overigens,’ lachen de organisatoren.

Door Henk Boer

Geef een reactie