HOOGEVEEN – De bewoners van seniorenflat De Buizerd in Hoogeveen krijgen een nieuwe badkamer en een nieuw toilet. Asbestresten worden verwijderd uit de meterkast en de oude meters maken plaats voor ´slimme´ meters. Een flinke klus, die naar verwachting eind september klaar is. Bewoners Trijntje Timmermans, Wim Brand en Otto Blok vertellen er meer over. Niet toevallig zijn ze alle 3 lid van de bewonerscommissie. Ze zijn goed op de hoogte van wat er leeft in De Buizerd.

De koffie pruttelt
Het is rustig in de gemeenschappelijke ruimte van De Buizerd in Hoogeveen. De koffie pruttelt en er zitten een paar mensen aan de tafels. “Hier kun je heen als ze aan het werk zijn in jouw flat”, zegt Trijntje. “Er is een toilet en je kunt een kopje koffie of thee drinken. De deur is altijd open. Bewoners maken er regelmatig gebruik van.”

Overlast
Het is onvermijdelijk dat de werkzaamheden voor overlast zorgen. Stof in huis, lawaai, veel verschillende mensen over de vloer, het hoort er helaas allemaal bij. “Gelukkig doet Domesta er alles aan om dit te beperken”, zegt Otto. “Zo worden tegels niet weggebikt, maar komt er een gietvloer overheen. Een leegstaand appartement dient als wisselwoning. Hier kunnen mensen douchen, naar het toilet, koffie drinken en ook logeren als het nodig is. De dagen dat de stroom eraf is, krijgen huurders stroom via een externe voorziening. En de energiekosten zijn die week voor rekening van Domesta.”

Mobiel toilet
De gemiddelde leeftijd van de bewoners in De Buizerd is 78. Dat was even wennen voor de bouwers”, zegt Wim. “Ze hebben veel ervaring met renoveren, maar minder met oudere mensen, haha! Gelukkig is er veel overleg met ons en konden we bijvoorbeeld aangeven dat er een toiletvoorziening in ieders huis moest komen. Je kunt van mensen op leeftijd niet verwachten dat ze midden in de nacht naar een wisselwoning lopen. Nu heeft iedereen een mobiel toilet thuis. Dat wordt dagelijks opgehaald en weer schoon afgeleverd. Heel fijn!”

Oplossing
Ondanks alle maatregelen is het voor sommige bewoners soms toch te veel. “In overleg met Domesta of familie zoeken ze dan een oplossing. Een bewoonster verblijft tijdens de werkzaamheden in haar huis in een zorghotel. Een andere mevrouw, die al wat licht dementerend is, logeert bij haar zoon.” Niet iedereen doet mee met het groot onderhoud. “Sommige mensen zijn oud of ziek en hebben geen zin in al het gedoe. Bovendien zijn ze tevreden met hun huis zoals het is. Daar gaat Domesta aan de slag als het appartement leeg komt. Misschien niet zo efficiënt voor Domesta, maar heel fijn voor de bewoners.”

Prachtige badkamer
Het huis van Trijntje Timmermans en haar man is net klaar. Ze is blij dat het achter de rug is. “Al die verschillende mensen over de vloer, daar word je doodmoe van.” Over het eindresultaat is ze erg tevreden. “De badkamer is echt prachtig! Helemaal blij ben ik met de nieuwe wasbak. Die is groter en een stuk hoger. Wat een rijkdom, zei ik tegen mijn man. Ik heb staan zingen onder de douche, zo blij was ik!”

Door Henk Boer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: