Zonnepanelen  integreren in zonneschermen voor duurzamere wereld

Hoogeveen – Op woensdag 20 april vond de finale van de Alfa-college Ondernemers Award plaats in Hoogeveen. Met deze jaarlijkse wedstrijd stimuleert het Alfa-college het ondernemen bij studenten in Groningen, Hardenberg en Hoogeveen.

Alle-winnaars-OndernemersAward

In een korte pitch presenteerden de 12 finalisten hun bedrijf aan de jury en het publiek. Winnaar werd Improviso, met het idee om zonnepanelen in zonneschermen te integreren. De jury was onder de indruk van het innovatieve concept en raadt de studenten aan dit verder te ontwikkelen. Zij hebben ook een coachingstraject gewonnen bij STiB Hoogeveen. De publieksprijs ging naar Snelle zwemstart, een boek met app om kinderen op weg te helpen met de zwemles.

Toeval
Voordat de studenten zich konden presenteren aan jury en publiek, hield gastspreker Jan Mark Dierckxens een inspirerend verhaal over de weg die hij heeft bewandeld om zijn droom waar te maken: ondernemer worden. Met een middenstandsdiploma op zak en na een afgebroken hbo-studie werkte hij tien jaar lang in de voedingsindustrie; eerst als verkoper, later als junior accountmanager. Net voordat hij een andere baan zou krijgen, nam hij de gedurfde beslissing om zijn droom na al die jaren toch echt door te zetten.
“Ik had nog geen idee waarin ik precies wilde ondernemen. Vrij impulsief heb ik toen De Bijenkorf in Hoogeveen gekocht. Toen moest ik halsoverkop alles regelen, van inkoop tot financiering. Vrij snel heb ik het bedrijf omgedoopt naar Dierckxens Menswear. Ik heb de dingen in een verkeerde volgorde gedaan. Ik raad jonge ondernemers aan om eerst een businessplan te maken en de financiën op orde te hebben. Verder is het goed om je te onderscheiden in bijvoorbeeld marketingacties.”
Dierckxens besloot zijn verhaal: “Je kunt niet alles beredeneren. Door toeval is mijn bedrijf groot geworden. Ik had geen cash om mijn werknemers vakantiegeld uit te keren. Ik besloot alle pakken voor 100 euro te verkopen. Dat bleek een gouden greep.”

Praktische innovatieve oplossingen
Na de gastspreker kwamen de 12 finalisten op het podium. Zij waren als besten uit de voorrondes in de regio’s Groningen, Hardenberg en Hoogeveen gekomen. In goede pitches vertelden zij over hun producten en beantwoordden ze vragen van de jury. Dit jaar keek de jury met name naar het innovatieve karakter. Hierdoor kwam het studentenbedrijf Improviso als winnaar uit de bus. Zij hebben een concept ontwikkeld om zonnepanelen te verwerken in zonneschermen. Met name voor bijvoorbeeld grote gebouwen als ziekenhuizen en kantoren kunnen zo twee vliegen in één klap slaan: zonwering die energie opwekt.
De tweede prijs ging naar Hang On, studentenbedrijf uit Hardenberg. Dit bedrijf heeft een handige oplossing bedacht om vlaggestokhouders door het jaar heen te gebruiken. De jury raadde het bedrijf aan om vaart te zetten achter dit idee.
Handy Seven, ook uit Hardenberg, heeft een praktisch antwoord bedacht op het sneller en gemakkelijker vakkenvullen in de supermarkt. Bij twee supermarkten is het apparaatje al in gebruik.
De publieksprijs ging naar de twee dames van Snelle zwemstart. Zij zijn al vergevorderd in het maken van een boek met bijbehorende app die kinderen helpt bij de zwemles. Door striptekeningen en oefeningen worden kinderen zo goed voorbereid. Ze zijn al in gesprek met een uitgever.

Door Henk Boer

Geef een reactie